Van onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam


Wie, wat, waar, wanneer en hoe. De vijf gouden vragen die je in de eerste alinea wilt beantwoorden als je een goed persbericht schrijft. Maar ook de vijf vragen die je wilt beantwoorden om duidelijk te communiceren met een kind met autisme.

Bron: Pixabay.com
Bron: Pixabay.com

Tenminste, volgens Geef me de vijf, de methode die Colette de Bruin centraal stelt in haar gelijknamige boek. Bij onze zoon Tesse op school gaan ze die methodiek nu gebruiken om voor hem nog duidelijker te maken wat er van hem, op welk moment, wordt verwacht.

Ook op andere vlakken passen ze hun onderwijsaanbod aan op wat Tesse nodig heeft. Maatwerk. Yes! Aanleiding voor dit alles was een pittige mail van onze kant. School was niet bewust verkeerd bezig met Tesse: het heeft gewoon even geduurd voordat ze elkaar begrepen.

Onze mail was nodig om de boel wakker te schudden. Het gesprek vanochtend op school was prettig, echt een dialoog en wij werden als ouders bedankt voor onze ervaringsdeskundigheid. Dat was voor het eerst en ik vond het een groot compliment.

Ik vind het ook heel stoer van school: niet alleen uitgaan van de kennis binnen de eigen muren maar bewust naar de ouders luisteren en bewust met het veranderen van de methodiek bezig zijn. Van onbewust onbekwaam naar bewust bekwaam. Achteraf was daar maar weinig voor nodig.

En ik denk dat dat vaak zo is. Autisme schrikt af. Moeilijk, denk mensen. Scholen, werkgevers… Ik mag straks aanwezig zijn bij het symposium Autisme Werkt! Veel mensen met autisme werken niet. Dat is jammer, want zo loopt de maatschappij veel talent en kwaliteit mis.

Veel werkgevers denken dat zij het niet kunnen: iemand met autisme succesvol aan het werk zetten en houden. Ze denken onbekwaam te zijn. Maar misschien zijn ze onbewust juist wel heel bekwaam. Soms is er maar heel weinig nodig om een wereld van verschil te maken…

Tine van Knijff

Facebook
Facebook
Instagram
Volg via E-mail
RSS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blij met mijn blog? Volg, like en deel!