Bruggen bouwen tussen werkgevers en mensen met autisme

Als autisme geaccepteerd wordt als diversiteit en niet langer gezien wordt als stoornis, kunnen mensen met autisme volwaardig deelnemen aan de maatschappij.

Dagvoorzitter Hanneke Kappen en Ger Hoekstra, werknemer bij Overwijk Scheepsbouw. Foto: Tine van Knijff
Dagvoorzitter Hanneke Kappen en Ger Hoekstra, werknemer bij Overwijk Scheepsbouw. Foto: Tine van Knijff

 

Inclusiviteit: gelijke rechten, gelijke kansen. Niet meer ‘wij’ en ‘zij’, maar elkaar opzoeken en elkaar leren begrijpen. Openheid en oprechtheid van beide kanten, ‘het samen doen’. Kreten die aan het eind van het minisymposium Autisme Werkt!, dinsdag 22 november in ROC Friese Poort in Drachten, door de meerderheid van de volle zaal werden gedragen. Een zaal met mensen met autisme en mensen zonder autisme. Een zaal met ménsen dus. Want, zoals Autisme Ambassadeur Gijs Horvers herhaaldelijk zei in zijn lezing: ‘Het zijn net mensen’.

Bespreekbaar maken

Henk-Jan Raaijmakers is Autisme Ambassadeur en heeft een eigen praktijk: Coachduo. ,,Ik heb autisme, maar met mij is niks mis. Ik heb geen stoornis, ik heb een andere manier van informatie verwerken. Ik zou het daarom mooi vinden als autisme wordt gezien als een diversiteit.”

Raaijmakers maakte daarnaast duidelijk dat om hulp te krijgen in de werksituatie mensen met autisme wel zelf open moeten zijn. ,,Als je het bespreekbaar maakt en door met elkaar in gesprek te gaan uiteindelijk autisme geaccepteerd wordt als een diversiteit, kunnen mensen met autisme volwaardig deelnemen in de maatschappij.”

Een volle zaal tijdens het minisymposium in ROC Friese Poort. Foto: Tine van Knijff
Een volle zaal tijdens het minisymposium in ROC Friese Poort. Foto: Tine van Knijff

Iedereen verdient een kans

Sprekend was ook dat Inge Melsen, mede-eigenaar van Overwijk Scheepsbouw, eigenlijk geen antwoord had op de vraag: ‘hoe is het nou om iemand met autisme in dienst te hebben?’ De schouders ophalend zei Inge: ,,Wij merken eigenlijk helemaal niet zoveel van Ger zijn autisme.” Ger Hoekstra, de werknemer in kwestie, beaamde: ,,Het zit vooral in mijn eigen hoofd en ik kan het heel goed camoufleren.” Ger stuurde zelf een mail naar Overwijk: of het mogelijk was eens langs te komen. Inge: ,,Natuurlijk, iedereen verdient een kans. Dit komt op ons pad, laten we het proberen!”

Financiële prikkel

Via het UWV kon Ger stagelopen met behoud van uitkering en kon van beide kanten afgetast worden of de klik er was. En die was er: Ger werkt er inmiddels dertig uren en heeft een vast contract. ,,Wij hadden daardoor de eerste paar maanden geen loonkosten, die financiële prikkel zou ook voor andere werkgevers stimulerend kunnen werken”, bevestigde Inge op vragen van dagvoorzitter Hanneke Kappen.

,,Verder is Ger gewoon een hele goeie lasser, hij maakt nooit fouten. Je kunt van hem op aan, Ger is heel standvastig en een hele prettige collega om mee te werken”, vervolgde Inge. Ger: ,,Voorheen probeerde ik zelf alles op te lossen, nu vraag ik om hulp als iets niet wil. Ik vind het weleens lastig als er een nieuwe klant langskomt; iemand die ik nog niet ken. Maar als diegene vaker komt, en ik meer van hem weet, gaat het prima.”

Berny Linnemann en André Oostenveld van Scauting in gesprek. Foto: Tine van Knijff
Berny Linnemann en André Oostenveld van Scauting in gesprek. Foto: Tine van Knijff

Loyale en harde werker

Berny Linnemann, coach dagbesteding bij Scauting in Hoogeveen, bevestigde dat er heel veel arbeidspotentieel onbenut blijft omdat de samenleving heel weinig kennis heeft over autisme. ,,Als je het vertrouwen wint van een werknemer met autisme, heb je een hele loyale en harde werker in huis. Het ‘anders denken’ van iemand met autisme kan een belangrijke meerwaarde voor je bedrijf betekenen: het ontleden van problemen met oog voor detail en een andere manier van kijken, kan een unieke oplossing voor je probleem opleveren.”

Het scheppen van de juiste randvoorwaarden is daarbij volgens Berny wel erg belangrijk: ,,Geef je werknemer de ruimte, wees duidelijk en consistent en accepteer diegene zoals hij is.” Ook voor de werknemer zelf had Berny een belangrijke boodschap: ,,Accepteer je eigen autisme en denk na over je sterke en zwakkere kanten zodat je in een werkomgeving goed kunt aangeven wat jouw kracht is.”

Geesje Duursma van Autisme Campus Friesland, dagvoorzitter Hanneke Kappen en Yvonne Zondervan van NVA Friesland. Foto: Tine van Knijff
Geesje Duursma van Autisme Campus Friesland, dagvoorzitter Hanneke Kappen en Yvonne Zondervan van NVA Friesland. Foto: Tine van Knijff

Bruggenbouwers

Volgens het Nederlands Autisme Register (NAR) heeft maar 45 procent van de volwassenen met autisme een betaalde baan. ,,Dat is heel triest, dat zoveel mooie mensen thuis zitten”, vond Geesje Duursma van Autisme Campus Friesland én mede-organisator van het minisymposium. ,,Het is wel heel erg weinig”, beaamde Yvonne Zondervan, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Autisme regio Friesland en eveneens mede-organisator.

Gijs Horvers draaide dat beeld meteen om.  Volgens hem denken juist door deze cijfers werkgevers dat het vast heel moeilijk is om mensen met autisme aan het werk te hebben: anders zaten er toch niet zoveel thuis? ,,Wij missen door het roepen van cijfers ons punt. Autisme is niets meer of minder dan menselijk gedrag onder een vergrootglas en dat gedrag komt in alle mogelijke gradaties voor, bij de één veel meer dan de ander.”

Het gesprek met elkaar aangaan, vooral dat is heel belangrijk. Foto: Tine van Knijff
Het gesprek met elkaar aangaan, vooral dat is heel belangrijk. Foto: Tine van Knijff

Gijs is zelf een voorbeeld van iemand die jarenlang thuis op de bank zat en inmiddels een succesvol ondernemer en gloedvol spreker is. ,,En dat met mijn autisme!” Hij zou dan ook graag zien dat mensen met autisme én zonder autisme bruggenbouwers worden, met elkaar in gesprek gaan en nieuwsgierig zijn naar elkaar. ,,Zodat straks die brug helemaal niet meer nodig is.”

Tekst en foto’s: Tine van Knijff

Facebook
Facebook
Instagram
Volg via E-mail
RSS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blij met mijn blog? Volg, like en deel!