In het diepe

Op de rand van het zwembad staat hij met zijn armen zover mogelijk uitgestrekt naar de badjuf in het water. Ze moedigt hem aan in het water te springen, haar armen naar voren: ‘Ik vang je wel’.

Bron: Pixabay.com
Bron: Pixabay.com

Maar zijn dunne beentjes blijven staan waar ze staan, zijn lange haren zijn nog droog en zijn ogen veel te groot. Naar voren buigt hij, héél ver. Zijn handen raken bijna de hare. Hij wil niet opgevangen worden, hij wil getild worden.

Onze zoon is al in de douches met zijn vader, ikzelf en onze jongste kijken ademloos naar het tafereel in de zwemzaal. De magere jongen die overduidelijk zijn eerste zwemles krijgt, niet voor niets 1-op-1, net als onze zoon.

Ik ben even afgeleid, onze jongste glipt van zijn stoel richting de kleedkamers: het duurt hem te lang, hij wil zijn grote broer zien. We wachten voor de kleedkamers, waaruit na een paar minuten onze grote vrolijke zoon met kletsnatte haren tevoorschijn komt.

Onderweg naar de uitgang kijk ik nog even naar de zwemzaal. Daar ligt hij, in het water. Het is haar toch gelukt. Hij ligt zelfs op zijn rug, met zijn benen stil en zijn armen wijd. Ze dragen hier drijfpakjes. Badjuf staat ernaast in het water. Bijna geen rimpeling op het wateroppervlak. Totale rust en totale overgave. Hoe heeft ze dat gedaan?

Onze zoon vond het ook eng. Die grote bak met water, die je omsluit als een net en je opslokt als een enorme vis. Jonas in de walvis, je moet ervan houden. En nu? Hij spettert en hij snatert. Een zwemdiploma? Dat duurt nog eeuwen, maar dat doet er niet toe.

De zondagmiddag in de zwemzaal, wij achter het glas, vertederd glimlachend om zijn totaal asymmetrische baantjes, armen en benen die onafhankelijk van elkaar enorme bewegingen maken. Zijn badmeester vat het zo samen: ‘Hij geniet nu van het water’.

Ik draai me nog één keer om naar de zwemzaal, naar de badjuf en haar jongen. Rimpelingen in het water: hij beweegt. Hij geniet nu.

Tine van Knijff

Facebook
Facebook
Instagram
Volg via E-mail
RSS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blij met mijn blog? Volg, like en deel!