Kerstrust; het geheim van de autistische leefstijl

Voor Tesse begint de kerstvakantie een weekje eerder. In overleg met school mag ‘ie thuisblijven: volledig overprikkeld, hoofd vol, er past geen rekensommetje meer bij. We gaan de kerstrust dus alvast in.
Ik moest even een brok in de keel wegslikken na het telefoontje met school: we hebben het niet ‘gehaald’, de vakantie. Maar de kwaliteitsondersteuner wees me heel terecht op alles wat we wél gehaald hebben, het afgelopen halfjaar. En dat is ook gewoon zo: Tesse doet het eigenlijk heel goed.

Maar die verrekte feestdagen. Elk jaar weer. Tesse is ook nog eens jarig op 27 december, ‘derde kerstdag’. Daar maakt hij zich al weken druk om, ook al houden we het altijd heel rustig en hebben we samen in oktober zijn cadeau al besteld. Hij weet precies wat ‘ie krijgt.

De kerstdagen zelf doen we ook al een paar jaar precies hetzelfde. Ook Oud en Nieuw is rustig, met papa die oliebollen bakt en kindervuurwerk aan het begin van de avond.

Toch is de optelsom van al die feesten reden voor chaos in Tesse zijn hoofd. Geef hem maar ‘gewone dagen’, het liefst dagen waarop het niet regent, niet te warm en niet te koud is, hij gewoon naar school is geweest en na school gewoon het bos in kan om stokken te zoeken. En daarna met de Lego kan spelen en op de iPad.

Ik heb hier een boek liggen over ‘Hygge, het geheim van de Deense lifestyle’. De ondertitel is: ‘Gelukkig zijn met de kleine dingen in het leven’. Volgens mij heb ik daar geen boek voor nodig. Volgens mij heb ik daar alleen Tesse voor nodig. Hij weet precies hoe je gelukkig kunt zijn met de allerkleinste dingen. Gewoon, met een dag die verloopt zoals de meeste andere dagen. Gewoon, met een stok in het bos die precies de vorm heeft die hij nét nodig had.

Hoewel z’n papa en mama nog wel even moeten werken volgende week, houden we voor de rest de rust erin. Wel ritme in de dagen, maar verder zo simpel mogelijk. Hartstikke hygge, dus. Geen geheime Deense lifestyle, maar gewoon de leefstijl van elke autist. En zijn familie.

Tine van Knijff

Facebook
Facebook
Instagram
Volg via E-mail
RSS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blij met mijn blog? Volg, like en deel!