Autismeweek 2018: Symposium over vrouwen en autisme en nog veel meer activiteiten

In restaurant De Pleats in Burgum wordt woensdagmiddag 4 april een symposium gehouden met als onderwerp autisme en vrouwen, georganiseerd door ATN Friesland, NVA regio Friesland en AKT-diel.  Het symposium is onderdeel van de Autismeweek 2018, die van 31 maart tot en met 7 april wordt gehouden en als thema heeft: Luisteren naar autisme.

autisme
Beeld van een eerder gehouden workshop bij het ATN. Foto: Tine van Knijff

In samenwerking met ervaringsdeskundigen geeft de inhoud van het symposium gehoor aan dit jaarthema. Over autisme bij jongens en mannen is meer bekend dan over autisme bij meisjes en vrouwen. Autisme kan zich bij de laatste groep ook anders uiten dan bij de eerste groep; bij meisjes en vrouwen is het vaak veel minder zichtbaar.
Zijn zij beter in het maskeren van kenmerken die bij jongens en mannen vaak wel zichtbaar zijn? Hoe dan ook, het wordt tijd om eens te luisteren naar vrouwen.

Lezing en interactieve presentatie

De opening van het symposium wordt om 14.00 uur verricht door Geesje Duursma van AKT-diel en Yvonne Zondervan van NVA regio Friesland, waarna dr. Inge van Balkom een lezing geeft over Camouflage en compensatie: meisjes en vrouwen met autisme.

Na een vragenronde en een pauze is er een interactieve presentatie over en door vrouwen met autisme. Aan het woord komen gespecialiseerd ambulant begeleider Jannie Timmer en beeldend vaktherapeut Renske Kracht en de ervaringsdeskundigen Simone Duursma en Monica Twickler.

Meer informatie en kaarten bestellen: www.akt-diel.nl

autisme

Autismeweek 2018 in de regio:
nog veel meer activiteiten

Luisteren naar autisme is het thema van de Autismeweek 2018, die wordt gehouden van 31 maart tot en met 7 april. Ook in Burgum en Drachten worden activiteiten georganiseerd door ATN Friesland, NVA regio Friesland en AKT-diel, en combinaties van deze drie organisaties.

Dinsdagmiddag 3 april: Boekpresentatie in Drachten

ATN Friesland houdt dinsdag 3 april van 17.00 tot 18.00 uur in Drachten de presentatie van het boek ‘A good enough relatie met ASS, bij ons gaat niets vanzelf’. Auteur Annelies Verwilligen vertelt over haar boek. Zij was dertig jaar lang GZ-psycholoog en orthopedagoog bij het ATN, vanaf 2003 ontwikkelde ze samen met anderen de behandelmethode RelAss, voor (echt)paren die te maken hebben met autisme in hun relatie. De boekpresentatie is enkel voor genodigden.

Dinsdagavond 3 april: Workshops in Drachten

In samenwerking met ervaringsdeskundigen zijn er dinsdag 4 april van 19.00 tot 21.00 workshops en presentaties bij ATN Friesland in Drachten. Zo is er een interactieve workshop over de relatie tussen leefstijl en gezondheid, een ervaringsverhaal over het opgroeien in een gezin met een ‘zorgenkind’ en het verhaal van een vader over zijn dochter met autisme: wat betekent vrije tijd voor mensen met autisme? Aanmelden: atnfriesland@lentis.nl, o.v.v. autismeweek 2018 + workshop.

Woensdagavond 4 april: Beleefwandeling in Burgum

NVA regio Friesland en AKT-diel houden woensdag 4 april van 19.00 tot 22.00 uur een Autisme Belevingswandeling met Marc Beek, vanaf Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum. Tijdens de wandeling leer je de denkwijze van iemand met autisme begrijpen. Marc Beek is ervaringsdeskundig publieksvoorlichter en verbonden aan de projectgroep Vanuit Autisme Bekeken. Aanmelden: www.akt-diel.nl/inschrijven

 

autisme
Marc Beek. Eigen foto

Woensdag 11 april: Kookworkshop in Drachten

Op woensdag 11 april houden AKT-diel en NVA regio Friesland in samenwerking met ROC Friese Poort een kookworkshop mASSterchef voor jongeren met autisme. Tien tot twaalf jongeren vanaf 14 jaar koken voor bijna veertig gasten, elke chef mag zelf twee gasten meenemen naar ROC Friese Poort aan de Splitting 21/23 in Drachten. Opgeven kan via info@akt-diel.nl.

Akt-diel, NVA en ATN

Akt-diel staat voor Autisme Kafee Tytsjerksteradiel, maar is inmiddels zoveel meer dan dat. Het is oorspronkelijk een werkgroep die is ontstaan als initiatief van ouders met kinderen met autisme uit Burgum en omstreken. Inmiddels werkt de groep Friesland-breed en zoekt zij vaak de samenwerking met andere organisaties.

NVA regio Friesland is één van die samenwerkende organisaties: de Friese tak van de landelijke NVA, de Nederlandse Vereniging voor Autisme. De NVA vraagt in de Autismeweek extra aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land.

ATN Friesland is de Friese afdeling van het Autisme Team Noord-Nederland en is gevestigd in Drachten. Het ATN is gespecialiseerd in uitgebreide diagnostiek, behandeling op maat, consultatie en deskundigheidsbevordering. Het biedt hulp aan kinderen, jongeren, volwassenen van alle niveaus, en hun omgeving. ATN Friesland maakt deel uit van de zorggroep Jonx binnen Lentis.

Facebook
Facebook
Instagram
Volg via E-mail
RSS

Blij met mijn blog? Volg, like en deel!