Wildlands: ook voor prikkelgevoelige kids een leuk dagje uit

Negen uur ’s ochtends vertrekken en vier uur ’s middags thuiskomen, dat is voor veel gezinnen vast een heel normaal dagje uit. Voor ons is dat heel lang: twee kids met autisme betekent vaak dat we na een uurtje of twee wel aan de max zitten qua prikkels. Maar Wildlands heeft ons positief verbaasd.

Wildlands
Olifanten spotten in Wildlands. Foto: Tine van Knijff

Zowel Tesse (8,5) als Semme (5,5) en wij als ouders hebben echt genoten van de compleet vernieuwde dierentuin in Emmen. En we hebben álles kunnen doen, zelfs de boottocht door de ‘jungle’ en de safari in de open vrachtwagen. Wij waren heel verbaasd en positief verrast dat vooral Tesse gewoon instapte; vorige week op Urk wilde hij onder geen beding in een rondvaartboot. We vroegen hem hoe het kwam dat het nu wel lukte: ,,Toen wist ik niet waar we heen gingen; ik weet niet wat Enkhuizen is. En ik wist niet hoe lang het ging duren, vast veel te lang. Deze boot en safari duren maar heel even: dat kun je zien, want ik zag de boten en de trucks aan komen rijden en weer terug komen.”

Website, app, plattegrond…

Ja, duidelijkheid; heel belangrijk! Daar hadden we qua voorbereiding al heel veel rekening mee gehouden: we hadden met z’n vieren zowel de website als de app en de YouTube-filmpjes over Wildlands al grondig doorgespit. Bovendien heeft manlief tijdens de dag een aantal keren samen met Tesse de plattegrond besproken: waar zijn we nu, wat hebben we al gehad, waar gaan we naartoe?

Wildlands
De hele dag lekker koud drinken in Wildlands. Foto: Tine van Knijff

Ook een verbeterpunt ten opzichte van het uitje Batavialand/Urk vorige week: deze keer géén bolletjes mee in de auto (Tesse: ‘Ik ga niet éten in de auto, dat doe je gewoon niet!’), maar kipnuggets (bekend eten…) opeten in een rustig hoekje van een restaurant in de dierentuin zelf. Van te voren zo afgesproken, dus ook zo uitgevoerd.

Wachttijd

Sowieso hadden we mazzel qua rust: we waren er ’s ochtends meteen toen het park openging en omdat het zo warm was, waren er naar ons idee minder mensen dan je normaal gesproken in de zomervakantie zou mogen verwachten. De wachttijd voor de bootjes en de safari was heel kort en we konden alle dieren goed zien. Al interesseerde dat laatste Tesse en Semme eigenlijk niks… Tesse vond vooral de musjes leuk; die kon hij een stukje koek voeren en Semme vond het in het algemeen ‘leuk en niet te spannend’.

Wildlands
Helemaal niet spannend, vonden de jongens… Maar stiekem toch wel een beetje. Foto: Tine van Knijff

Explosiegevaar

Maandag was het uitje zelf, dinsdag ging het thuis al ietsje lastiger dan normaal gesproken en woensdag – gisteren – merkten we dat beide kids van de leg waren. Vandaag – donderdag – is een héél lastige dag. Vooral Semme – die zich enorm heeft ingehouden maandag, wat je ook op de foto’s aan het verkrampte kopje kan zien – is enorm huilerig en dreinerig, waar Tesse zich op zijn beurt enorm aan ergert. Explosiegevaar alom 😉

Bekende tosti’s

Het beloofde mini-uitje van vandaag: naar de speelgoedwinkel en lunchen in de enige lunchroom waar ze heen willen (want: een aantal keren eerder geweest én tosti’s op de menukaart) hebben we wel door laten gaan. Anders veeg je iets waar ze op zijn voorbereid van de kaart en dat was juist waar ze vandaag nog enig houvast aan hadden. We zijn niet lang op pad geweest; een tweede drankje bij de tosti zat er duidelijk niet meer in. En dat hebben we ook wel aan onszelf te danken, want gisteren hebben we een bank gekocht, terwijl we op pad waren voor een ventilator… Kids snapten er niks van en dat gedoe met banken schuiven en een kar achter de auto was niet hun idee van een relaxte vakantiedag…

Wildlands
Olifanten zie je in Wildlands van heel dichtbij. Foto: Tine van Knijff

Drie dagen planning

We hebben tot nu toe steeds de planning voor drie dagen vooruit met ze besproken, die planning is voor de komende drie dagen heel simpel. Geen uitjes, op gewone tijden eten, douchen, ipad-gebruik, etc. Zoveel mogelijk rust in de hoop dat we de koppies weer wat leeg krijgen, want de ‘ogen-tv’ draait bij beiden op volle toeren. Daarover later eens een keer meer.

Of Wildlands een aanrader is voor kinderen met autisme? Voor die van ons was de dag zelf dus prima te doen, maar de boemeldagen erna moet je op de koop toe nemen. Dat hebben wij er graag voor over!

Tine van Knijff-van Hijum

Facebook
Facebook
Instagram
Volg via E-mail
RSS

Blij met mijn blog? Volg, like en deel!