Kwetsbaar is het nieuwe stoer http://noordvrouw.nl Online mindstyle magazine over alles dat het leven kwetsbaar en dus mooi maakt Mon, 11 Jun 2018 13:07:17 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.6 http://noordvrouw.nl/wp-content/uploads/2016/08/cropped-logo-noordvrouw3-WEB-1-32x32.jpg Kwetsbaar is het nieuwe stoer http://noordvrouw.nl 32 32 Op pad met de KrûdWiizer: ‘Wilde kruiden-wandelingen’ http://noordvrouw.nl/blog/2018/05/23/op-pad-krudwiizer-wilde-kruiden-wandelingen/ Wed, 23 May 2018 11:47:50 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=523 KrûdWiizer, de Praktijk voor Kruiden en Natuurlijke Gezondheid in Noardburgum, organiseert een aantal ‘wilde kruiden-wandelingen’. Onder leiding van Tjitske Postma

Het bericht Op pad met de KrûdWiizer: ‘Wilde kruiden-wandelingen’ verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
KrûdWiizer, de Praktijk voor Kruiden en Natuurlijke Gezondheid in Noardburgum, organiseert een aantal ‘wilde kruiden-wandelingen’. Onder leiding van Tjitske Postma ontdekken deelnemers welke wilde kruiden in onze eigen omgeving groeien. 

Kruidenvakvrouw Tjitske Postma. Foto: KrûdWiizer

Tijdens deze wandeling vertelt kruidenvakvrouw Tjitske over de ‘wilde’ kruiden die in de bermen en het natuurgebied rondom Noardburgum groeien. Ze legt uit waarvoor deze kruiden worden gebruikt in de kruidengeneeskunde en ze neemt de deelnemers mee in de verhalen die horen bij deze kruiden en bomen. Na afloop drinkt de groep gezamenlijk een ‘wilde’ thee.

De ‘wilde kruiden-wandelingen’ vinden plaats op maandag 28 mei, woensdag 6 juni, maandag 18 juni en maandag 2 juli. Elke wandeling start om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Deelname kost € 12,50 p.p.

Eerste kruidenoogst. Foto: KrûdWiizer
Eerste kruidenoogst. Foto: KrûdWiizer

Workshop Creatief met kruiden

Ook bij KrûdWiizer zelf worden het hele jaar activiteiten georganiseerd. Eén daarvan is de workshop Creatief met kruiden, op donderdag 7 juni van 10.00 tot 16.00 uur.

Tijdens deze workshop zoeken de deelnemers, onder leiding van kruidenvakvrouw Tjitske Postma, allerhande kruiden. Tjitske: ,,We plukken kruiden en maken er verzorgende producten van, zoals een natuurlijke deo, een heilzame massageolie en lipgloss voor verzorgde lippen.”

Ook de lunch wordt zelfgemaakt met kruiden uit de tuin, en de groep maakt een kruidenwis. Tjitske belooft: ,,Alle zintuigen worden tijdens deze workshop geprikkeld. Jij gaat ruiken, proeven, voelen, kijken en creatief bezig zijn!”

De investering voor deze creatieve dag is € 95,00 pp, inclusief gemaakte producten, recepten en de lunch van zelfgemaakt lekkers.

Hondsdrafpesto. Foto KrûdWiizer
Hondsdrafpesto. Foto KrûdWiizer

Praktische informatie

Opgeven voor activiteiten van KrûdWiizer is noodzakelijk en kan via tel. 0511-475763, info@krudwiizer.nl of www.krudwiizer.nl

De start van de ‘wilde kruiden-wandelingen’ en de workshop ‘Creatief met kruiden’ zijn bij de KrûdWiizer aan het Smidspaed 7 in Noardburgum. Parkeren doe je aan het Marijkepaed, de ingang van de KrûdWiizer is tegenover Marijkepaed 59.

Het bericht Op pad met de KrûdWiizer: ‘Wilde kruiden-wandelingen’ verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Hier in onze wijk http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/21/499/ Sun, 21 Jan 2018 17:42:45 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=499 Vlakbij, de diepe blaf van een grote hond. Iets verder weg, ‘doei!’ en een autodeur die dichtslaat. Verder alleen mijn

Het bericht Hier in onze wijk verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Vlakbij, de diepe blaf van een grote hond. Iets verder weg, ‘doei!’ en een autodeur die dichtslaat. Verder alleen mijn eigen voetstappen en het geritsel van het gras waarin mijn hond snuffelt. Het is zondagavond in onze rijtjeshuizenwijk. 

Terwijl manlief de allerlekkerste nasi klaarmaakt en de kinderen elkaar vervelen, glip ik er even tussenuit. Hoofd leegmaken in een wijk die thuiskomt. Hond is blij met een extra blokje, hij besnuffelt elke struik zoals ik de buurt ‘besnuffel’. Hier en daar zijn de gordijnen dicht, maar op veel plekken zijn ze nog open. Het is nog niet laat.

Etensgeuren variëren van ‘zondag patatdag’ tot een meer exotische kruidenmix. Er woont hier van alles door elkaar. Vind ik mooi aan onze wijk. Ook dat achter het ene raam een box staat, met vlak daarnaast een uitgebluste papa of mama met baby op de bank. Ik gluur niet naar binnen, ik vang een glimp op van een gezinsleven terwijl ik voorbij loop.

Het is raar, in de vorige wijk waar we woonden vond ik het niet fijn om ’s avonds in het donker op straat te lopen. Terwijl de honden die we toen hadden, vast beter raad wisten met ‘kwaadwillenden’ dan de kleine keffer die ik nu bij me heb. En er gebeurt hier ook genoeg. Maar het voelt vertrouwd.

Zondag patatdag

De buurtsuper gaat zo ongeveer dicht. Er staan nog wel auto’s voor het raam, maar de eigenaren daarvan zitten in de aangrenzende patatzaak te wachten op hun bestelling. Zondag patatdag. Zoveel mensen, zoveel rituelen, zoveel overeenkomsten en verschillen.

Het is niet echt koud, toch blaas ik wolkjes. Het wegdek glinstert een beetje; het is vochtig. Zou het weer glad worden vannacht? Morgen lijkt nog zo ver weg. Ik zou nog wel verder willen lopen, maar ik ben al om de wijk heen geweest en erdoor. Het is niet heel groot, er wonen gewoon veel mensen vrij dicht bij elkaar.

Van elkaar gescheiden door vaak behangen muren die lang niet al het geluid tegenhouden. Van elkaar gescheiden door schuttingen, hagen en heggen. Hier en daar is het heel netjes; voortuin aangeharkt, symmetrische bloempotten in de vensterbank. Niks aan om naar te kijken.

Opblaaskrokodil

Leuker zijn de huizen waar van alles staat, ligt en hangt. Wat dóet zo’n lekke opblaaskrokodil daar nou? Vlakbij de voordeur. De zomer is al zolang voorbij, denken de bewoners nu nooit ‘laat ik dat ding even in de container gooien’, als ze er langs lopen? Ik mag niks zeggen. Bij de boompjes in onze voortuin ligt al ruim vijf jaar een bult zand onder een zeiltje. Tsja.

Inmiddels ook meer auto’s door de straten, vaker ‘doei!’. Familiebezoek is voorbij, opa’s en oma’s hebben de kleinkinderen weer even gezien, de nieuwe verkering is voorgesteld, de verjaardagen zijn gevierd. Meer auto’s dan parkeerplekken in onze wijk: in de jaren zeventig kon men nog niet voorzien dat we nu allemaal één of twee auto’s hebben.

Uit de bejaardenwoningen komt opmerkelijk genoeg meer lawaai dan uit de gezinshuizen; de oudjes hebben hun tv’s vrij luid staan. Bijna thuis. Ik merk op dat de lampen boven onze grote tafel best fel zijn, als je er zo vanaf buiten naar kijkt. De inbetween-gordijnen zijn halfdicht. Maar ik zie wel iets: twee guitige koppies, mijn mannetjes. Ik voel me thuis, hier.

Tine van Knijff

Het bericht Hier in onze wijk verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Altijd zaterdagochtend, tot de wereld weer in orde is http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/20/495/ Sat, 20 Jan 2018 11:54:03 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=495 Kwart voor elf op zaterdagochtend. Op een paar vierkante meter in onze woonkamer bevinden zich vier mensen, twee honden en

Het bericht Altijd zaterdagochtend, tot de wereld weer in orde is verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Kwart voor elf op zaterdagochtend. Op een paar vierkante meter in onze woonkamer bevinden zich vier mensen, twee honden en een kat. We zijn ongemerkt allemaal bij elkaar gekropen. Ik zie het als ik even opkijk van de krant.

Facebook is een monster, las ik net. De jongens van Silicon Valley willen nóg meer geld verdienen. De mannen die er ooit werkten waarschuwen voor de gevolgen, maar worden niet gehoord.

Ik lees ook dat Kaapstad in april zonder drinkwater zal zitten: dan is het gewoon op. Als het maar niet al op 1 april is, denk ik meteen. Dé dag voor nepnieuws.

Op een paar vierkante meter in onze woonkamer verrijzen intussen LEGO-minimaatschappijen. De jongste met voornamelijk auto’s, de oudste met iets gevaarlijker wapens. Hoe lang zullen ze de wereld nog in blokjes vangen, vraag ik me af. Ze hangen in joggingbroeken tegen de honden aan, zo nu en dan verdwijnt een LEGO-blokje in de vacht van de grootste. Manlief en ik kibbelen gemoedelijk wie het eerst gaat douchen.

Altijd zaterdagochtend is een beetje teveel van het goede. Maar gewoon zaterdagochtend tot Kaapstad zijn watervoorraad weer op orde heeft en Facebook z’n sociale verantwoordelijkheid neemt, dat zou wel prima zijn.

In LEGO-stad is inmiddels een Star Wars-meid zonder hand de baas. Jammer dat de echte wereld minder perfect is. Ik ga maar douchen geloof ik, maar niet te lang. Voor Kaapstad.

Tine van Knijff

Het bericht Altijd zaterdagochtend, tot de wereld weer in orde is verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Slapeloze nachten in mysterieus Barcelona http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/19/slapeloze-nachten-mysterieus-barcelona/ Fri, 19 Jan 2018 14:07:20 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=488 Ik bracht mijn kerstvakantie door in het Barcelona van de eerste helft van de vorige eeuw. Ik liep door de

Het bericht Slapeloze nachten in mysterieus Barcelona verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Ik bracht mijn kerstvakantie door in het Barcelona van de eerste helft van de vorige eeuw. Ik liep door de regen, samen met Daniël. Ik trotseerde met hem en zijn medehoofdrolspelers alle vijanden en demonen, of ze nu uit het verleden of heden kwamen.

Slapeloze nachten en prikkende ogen in een Barcelona waar het altijd donker scheen te zijn. ‘Lekker lezen in de vakantie’ werd een worsteling met de tijd en het duizelingwekkende meegezogen worden in het al even wervelende Kerkhof der Vergeten Boeken, dat een hoofdrol speelt in het gelijknamige vierluik.

Vierluik

Net voor de kerstvakantie fietste ik naar de boekhandel met het idee alleen deel 4, Het labyrint der geesten, aan te schaffen. Deel 1, 2 en 3 las ik al eerder. Deel 4 was net uit. Maar toen lagen ze daar alle vier. Deel 4 als hardcover, met een handtekening van grootmeester Carlos Ruiz Zafón zelf erin. Deel 1, 2 en 3 als paperbacks voor een fijne prijs. De collectie compleet! Welke lezer wil dat nu niet…

Kerkhof der Vergeten Boeken

En dus begon ik met herlezen. Al na een paar bladzijden in deel 1, De schaduw van de wind, voelde ik de aantrekkingskracht van het boekenkerkhof aan mij trekken. Deel 2, De gevangene van de hemel, verkoopt je ziel voor eeuwig aan Rafon: wát een meesterverteller.

Deel 3, Het spel van de engel, is het meest duistere en wat mij betreft minst toegankelijke deel van het vierluik. En dan deel 4: Het labyrint der geesten. Inmiddels zijn de hoofdpersonen je dierbaarder dan je eigen familie (niet heel handig, zo tegen kerst…), en je voelt dat zij en jij een einde naderen waarna je elkaar nooit meer zult zien. Zien? Voelen. Aan de andere kant: in het Kerkhof der Vergeten Boeken is eigenlijk alles mogelijk…

Waarom ik je niet meer vertel over de verhaallijnen? Wil je niet. Echt niet. Begin gewoon en voel hoe je vastgezogen wordt in een geschiedenis die net zo goed wel als niet echt waar gebeurd zou kunnen zijn. Waar het over gaat doet er eigenlijk niet toe. Het gaat erom dat het verhaal verteld wordt.

O ja: de foto bij dit blog? Ik was eigenlijk van plan aan de studie te gaan in de kerstvakantie… Rafon bepaalde anders.

Het bericht Slapeloze nachten in mysterieus Barcelona verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Tijl als tussendoortje http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/19/tijl-als-tussendoortje/ Fri, 19 Jan 2018 13:43:27 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=483 Toegeven, het lag waarschijnlijk ook aan de boeken waardoor hij omringd werd. Maar toch: Tijl van Daniel Kehlmann was niet

Het bericht Tijl als tussendoortje verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Toegeven, het lag waarschijnlijk ook aan de boeken waardoor hij omringd werd. Maar toch: Tijl van Daniel Kehlmann was niet meer dan een tussendoortje.

Tijl Uilenspiegel kwam voor mij nergens echt tot leven. Hij mag dan entertainer zijn in het boek, het boek entertainde mij niet. Tijl kroop niet onder mijn huid, niet zoals de personages van Zafón en Follett dat deden.

De wereld draait door was lyrisch over het boek, evenals Arnon Grunberg (maar die telt eigenlijk niet, want hij is bevriend met Kehlmann).

Tijl vlucht uit zijn geboortedorp als zijn vader ter dood wordt veroordeeld. Zijn vader was molenaar, met een buitengewone interesse voor magische zaken. Ook Tijl heeft talent voor magie: hij wordt entertainer en nar. Europa wordt begin zeventiende eeuw door godsdienstoorlogen geteisterd, Tijl belandt er middenin. Hij wordt hofnar bij ‘winterkoning’ Frederik van Bohemen, maar heeft meer oog voor diens vrouw Liz. ‘Niet sterven’ is tegen het einde van de roman hun beider credo. ‘Wakker blijven’ was tijdens het lezen het mijne.

Over Carlos Ruiz Zafón en zijn vierluik Het Kerkhof der Vergeten Boeken in een ander blog meer. Hetzelfde geldt voor de trilogie die Kenn Follett schreef over het stadje Kingsbridge.

 

Het bericht Tijl als tussendoortje verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Uitademen http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/10/uitademen/ Wed, 10 Jan 2018 16:40:02 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=473 Moe zeg, móe. Ineens! Maandag in vliegende vaart van start gegaan met een fonkelnieuw werkjaar, kids weer naar school, iedereen

Het bericht Uitademen verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Moe zeg, móe. Ineens! Maandag in vliegende vaart van start gegaan met een fonkelnieuw werkjaar, kids weer naar school, iedereen weer lekker in het ritme…
Kom ik vanmiddag thuis van een gezellige, productieve interview- en vergaderochtend, kan ik geen pap meer zeggen. Nou ja zeg! Die zag ik echt niet aankomen. En ik maar denken dat ik mijn energie zo goed op peil heb en de balans werk-privé zo goed voor elkaar heb.

Pas nu, aan het einde van de middag, valt het kwartje. Ineens zegt een stemmetje ergens in mijn onderbewuste: misschien moet je even uitademen…

En dan realiseer ik me dat ik eigenlijk vanaf maandag al m’n adem inhoud. Niet letterlijk natuurlijk! Maar figuurlijk wel. Tesse is na drie weken kerstvakantie – dankzij overprikkeling had hij een ‘bonusweekje’ voorafgaand aan de echte vakantie – weer naar school en jemig, wat is dat dan toch weer spannend. Gaat het wel goed? Lukt het hem om zich meteen weer aan het ritme aan te passen? Zou ‘ie weer ‘ontploffen’ net als voor de vakantie?

Pinguïn van de directeur

Maandagochtend nadat de kinderen beiden naar school waren stond ik startklaar voor mijn eerste werkafspraak van dit jaar, maar bleek mijn auto het niet te doen. Manlief met mijn auto aan de slag, ik zou net in zijn auto stappen, gaat de telefoon. Juf van Tesse: hij was zijn Knex-poppetje Fluffy vergeten en daardoor ontroostbaar.

Mijn eerste reflex: één van ons moet hem dat ding gaan brengen. Tweede gedachte: ben je betoeterd, dat kan nu echt even niet. Dat heb ik de juf ook meegedeeld en ben daarna meteen in de auto gesprongen. Op school heeft Tesse de pinguïnknuffel van de directeur mogen lenen, topoplossing!

Trakteren

Maar ongemerkt verwachtte ik na dat telefoontje meer ‘calamiteiten’. Kwamen er niet. Maandag niet, dinsdag niet, vandaag niet.

Tesse was in de vakantie jarig, vorig jaar heeft ‘ie daarna niet meer in de klas getrakteerd omdat wat hem betrof de verjaardag was afgesloten. Dit jaar vroeg ‘ie meteen maandag: wanneer mag ik trakteren? Gisteren na een afspraak met een nieuwe opdrachtgever traktaties opgehaald, zodat Tesse vanochtend kon trakteren.

Niks aan het handje, hartstikke leuk. Tesse had een meisje uitgekozen om langs de klassen te gaan en heeft, naast de kinderen in zijn klas, vooral flink wat juffen en meesters wat lekkers gegeven. Daar had ik in de aantallen al rekening mee gehouden…

Stuiterbal

Broertje Semme is ook weer naar school en dat is te merken. Onze stuiterbal is heel moe en – ook daardoor – superdwars. Botst lekker thuis en op school hebben de juffen ook weer even de handen vol aan hem. Semme zelf geeft aan dat hij de andere kinderen vooral heel druk vindt… En de werkjes te moeilijk.

Na de kerstvakantie moeten alle kinderen weer even opstarten en in het ritme komen, maar bij ons gaan er nu eenmaal alarmbellen rinkelen als onze kinderen aangeven dat het ‘te druk is’ en hun ‘hoofd vol zit’.

Semme gaf het voor de vakantie al meerdere malen aan en na een hele rustige vakantie is dat ook wat hij nu na drie dagen school al steeds herhaalt. Ook dat spookt door mijn hoofd: moeten we daar wat mee? Eerst even niet, eerst maar even weer in het ritme laten komen.

‘Hoofd is vol’

Conclusie: mijn hoofd is blijkbaar ook alweer vol. Nergens voor nodig, het jaar is net begonnen. ‘Note to self’: niet teveel piekeren, sommige dingen lossen zichzelf ook gewoon weer op. Mijn gedachte maandag, na de reflex ‘ik moet dit oplossen!’, was ook goed: school redt ermee. En dat was ook zo. Beetje vertrouwen in de mensheid en de kids! En: adem in, adem uit.

Tine van Knijff-van Hijum

Het bericht Uitademen verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Hygge, het geheim van de Deense lifestyle http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/04/boek-hygge-geheim-deense-lifestyle/ http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/04/boek-hygge-geheim-deense-lifestyle/#respond Thu, 04 Jan 2018 13:53:55 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=296 Gelukkig zijn met de kleine dingen, dat is de ondertitel én de boodschap van het boek Hygge, het geheim van

Het bericht Hygge, het geheim van de Deense lifestyle verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Gelukkig zijn met de kleine dingen, dat is de ondertitel én de boodschap van het boek Hygge, het geheim van de Deense lifestyle. Heerlijk boek om mee weg te kruipen onder een dekentje, bij de kachel. 

Echt een winterboek ook, de uitvoering die ik in handen heb schreeuwt bijna ‘Kerst!’ met prachtige gouden lichtjes op een donkerblauwe kaft. Ik heb het boek te leen van een vriendin en eigenlijk hoort dat ook helemaal bij Hygge: samenleven, het leven samen leuk en gezellig maken.

Gezellig, knus, kneuterig: Nederlandse woorden voor wat in Denemarken dus blijkbaar hygge wordt genoemd. Net als voor het Nederlandse woord gezellig, is er voor hygge eigenlijk geen equivalent in een andere taal te vinden.

Hyggelen

Marie Søderberg schreef het boek, samen met Kathrine Højte Lynggaard. Marie is actrice en schreef het boek om aan iedereen te laten weten wat Hygge-tijd betekent, waarom het voor haar van essentieel belang is en hoe je dat eigenlijk doet; hyggelen.

Heerlijke (privé-)foto’s van familie, vrienden, interieurs van huizen en het Deense vakantie vieren maken dat je de tekst nóg beter begrijpt: dit is onthaasten, cocoonen, loungen en ‘family-time’ op z’n best.

De belangrijkste boodschap: mooie momenten zijn niet te koop, vindt de magie in het alledaagse.

Heb je last van stress of verveel je je juist? Dompel je onder in de Deense cultuur, op een lichtvoetige manier en met een glimlach.

Het bericht Hygge, het geheim van de Deense lifestyle verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/04/boek-hygge-geheim-deense-lifestyle/feed/ 0
Een saai gezin http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/04/een-saai-gezin/ http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/04/een-saai-gezin/#respond Thu, 04 Jan 2018 11:53:13 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=291 ‘Ik denk dat ze buiten mijn brein kamperen’. Tesse is een deel van z’n filmpjes kwijt. In zijn hoofd worden

Het bericht Een saai gezin verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
‘Ik denk dat ze buiten mijn brein kamperen’. Tesse is een deel van z’n filmpjes kwijt. In zijn hoofd worden in periodes van overprikkeling voortdurend filmpjes afgespeeld: combinaties van filmpjes die hij op tv of de iPad heeft gezien, gecombineerd met real-life gebeurtenissen op school of thuis.

Als Tesse heel erg overprikkeld is, verworden die filmpjes tot één lang lint van beelden en geluiden die in zijn hoofd alle ruimte innemen en alles daarbuiten letterlijk overstemmen. Een week voor de kerstvakantie was dat op zijn ergst, daarom is toen in overleg besloten Tesse een week eerder (en dus langer) vakantie te gunnen. Als je hoofd helemaal vol zit, past er gewoon niks meer bij.

Die extra week was heftig en lastig. Tesse zat compleet in zijn brein, een bezoekje aan de buurtsuper was al teveel. De kerstdagen en zijn verjaardag (‘Derde Kerstdag’) zijn we wonderwel goed doorgekomen, met hulp van de iPad, Lego en begrip van familie en vrienden. Ik hoor ook verhalen waarin kinderen met autisme door familie en vrienden maar lastig en vervelend worden gevonden, vooral in tijden van overprikkeling. Gelukkig is dat bij ons niet het geval, daar ben ik erg dankbaar voor. Niet iedereen snapt precies wat er in zo’n periode met Tesse aan de hand is, maar hij krijgt alle ruimte die hij nodig heeft.

Eigen speelparadijs

Een aantal verjaardagscadeaus wist hij al van te voren, en het grote Lego-cadeau dat hij van ons kreeg, hebben we een dag voor zijn verjaardag al uitgepakt en in elkaar gezet. Tweede Kerstdag was dus bij ons Lego-dag! Oud en Nieuw was ook spannend: papa bakte oliebollen en we hebben kindervuurwerk afgestoken, tussen zes en zeven uur ’s avonds. Beide kinderen hebben ’s nachts heerlijk door het vuurwerk heen geslapen.

De dagen daarna merkte ik wel dat alles moest ‘landen’ bij Tesse en ook bij zijn broertje Semme. Ik zag op social media allerlei vrolijke berichten en foto’s voorbij komen van gezinnen in vakantieparken, attractieparken en indoor speelparadijzen. Bij ons niets van dat alles. Rust, rust, rust. ‘Wij hebben hier gewoon ons eigen speelparadijs’, grapte ik tegen mijn man.

Tesse houdt zich deze week vooral bezig met een nieuw spel op de iPad en zijn nieuwe Lego, en schrijft zo nu en dan wat in een schrift dat hij van mij had gekregen; een soort dagboek waarin hij tot nu toe vooral onze huisdieren heeft beschreven. Semme gebruikt de hele woonkamer voor zijn Duplo en Lego.

Rust

Het is eigenlijk best wel saai deze week, bij ons thuis. En heerlijk tegelijk; de kinderen aan het spelen, ik lekker aan het boeken lezen… Manlief weer aan het werk, wat uiteraard minder ‘heerlijk’ is, maar wat wel betekent dat er weer ritme in de dagen zit. Ik had na lang twijfelen toch gekozen voor twee weken vakantie in plaats van één. Al moet ik eerlijk zeggen dat het werk er stiekem toch wat doorheen sluipt hier en daar. Is niet erg, want schrijven is gewoon veel te leuk.

En toen Tesse gisteren constateerde dat de meeste filmpjes de benen hebben genomen, was ik er helemaal blij om. De rust heeft hem goed gedaan, hij is weer bereikbaar na 2,5 week. Vanochtend heeft hij opa en oma in geuren en kleuren verteld over de ins and outs van zijn nieuwe spel, het was net een spreekbeurt!

Onze plannen voor het staartje van de vakantie: niks. Ik las een oproep van Accare, waarin werd gezocht om ‘saaie gezinnen’ voor kinderen met psychische problemen, zodat zij af en toe even tot rust kunnen komen. Wij zijn zo’n saai gezin. Heerlijk.

Tine van Knijff-van Hijum

Het bericht Een saai gezin verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/04/een-saai-gezin/feed/ 0
Kerstrust; het geheim van de autistische leefstijl http://noordvrouw.nl/blog/2017/12/15/kerstrust/ http://noordvrouw.nl/blog/2017/12/15/kerstrust/#respond Fri, 15 Dec 2017 12:41:15 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=281 Voor Tesse begint de kerstvakantie een weekje eerder. In overleg met school mag ‘ie thuisblijven: volledig overprikkeld, hoofd vol, er

Het bericht Kerstrust; het geheim van de autistische leefstijl verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Voor Tesse begint de kerstvakantie een weekje eerder. In overleg met school mag ‘ie thuisblijven: volledig overprikkeld, hoofd vol, er past geen rekensommetje meer bij. We gaan de kerstrust dus alvast in.
Ik moest even een brok in de keel wegslikken na het telefoontje met school: we hebben het niet ‘gehaald’, de vakantie. Maar de kwaliteitsondersteuner wees me heel terecht op alles wat we wél gehaald hebben, het afgelopen halfjaar. En dat is ook gewoon zo: Tesse doet het eigenlijk heel goed.

Maar die verrekte feestdagen. Elk jaar weer. Tesse is ook nog eens jarig op 27 december, ‘derde kerstdag’. Daar maakt hij zich al weken druk om, ook al houden we het altijd heel rustig en hebben we samen in oktober zijn cadeau al besteld. Hij weet precies wat ‘ie krijgt.

De kerstdagen zelf doen we ook al een paar jaar precies hetzelfde. Ook Oud en Nieuw is rustig, met papa die oliebollen bakt en kindervuurwerk aan het begin van de avond.

Toch is de optelsom van al die feesten reden voor chaos in Tesse zijn hoofd. Geef hem maar ‘gewone dagen’, het liefst dagen waarop het niet regent, niet te warm en niet te koud is, hij gewoon naar school is geweest en na school gewoon het bos in kan om stokken te zoeken. En daarna met de Lego kan spelen en op de iPad.

Ik heb hier een boek liggen over ‘Hygge, het geheim van de Deense lifestyle’. De ondertitel is: ‘Gelukkig zijn met de kleine dingen in het leven’. Volgens mij heb ik daar geen boek voor nodig. Volgens mij heb ik daar alleen Tesse voor nodig. Hij weet precies hoe je gelukkig kunt zijn met de allerkleinste dingen. Gewoon, met een dag die verloopt zoals de meeste andere dagen. Gewoon, met een stok in het bos die precies de vorm heeft die hij nét nodig had.

Hoewel z’n papa en mama nog wel even moeten werken volgende week, houden we voor de rest de rust erin. Wel ritme in de dagen, maar verder zo simpel mogelijk. Hartstikke hygge, dus. Geen geheime Deense lifestyle, maar gewoon de leefstijl van elke autist. En zijn familie.

Tine van Knijff

Het bericht Kerstrust; het geheim van de autistische leefstijl verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
http://noordvrouw.nl/blog/2017/12/15/kerstrust/feed/ 0
Pakjesavond auti-stijl http://noordvrouw.nl/blog/2017/12/03/pakjesavond-auti-stijl/ http://noordvrouw.nl/blog/2017/12/03/pakjesavond-auti-stijl/#respond Sun, 03 Dec 2017 10:01:04 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=277 Ok, we zijn klaar voor pakjesavond. Tesse heeft vakkundig elk verrassingselement weggeredeneerd.  Het begon met de vraag: ‘Hoe laat beginnen

Het bericht Pakjesavond auti-stijl verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Ok, we zijn klaar voor pakjesavond. Tesse heeft vakkundig elk verrassingselement weggeredeneerd. 

Het begon met de vraag: ‘Hoe laat beginnen we?’ Mijn antwoord was natuurlijk allesbehalve duidelijk: ‘Ik denk dat Sinterklaas langskomt als het donker wordt’. Tesse: ‘Dat is dus om 5 uur’.

Van hem mag de goede Sint vervolgens aanbellen en de zak met cadeautjes bij de deur achterlaten. In die zak zitten voor hem en zijn broertje elk drie cadeautjes (het had geen enkele zin te proberen die informatie achter te houden).

Deze cadeautjes zullen vanavond – pardon, om 5 uur – worden verdeeld volgens het systeem Tesse-Semme, Tesse-Semme, Tesse-Semme. Geen surprises, gedichtjes of spelletjes er omheen.

‘En dan krijg ik dus mijn Lego Star Wars Adventskalender’. Tevreden gezicht. Semme krijgt de Lego City Adventskalender. Ik verwacht eenzelfde tevreden gezicht.

Note to self: koop niet meer cadeaus dan dat. Die andere 2 cadeautjes zullen enkele seconden met geveinsde interesse aanschouwd worden en vervolgens aan de kant worden geschoven.

De adventskalender hebben we overigens in oktober samen op internet besteld. Tesse weet heel goed dat ik dat ding dus gekocht en betaald heb. Hoe dat vervolgens in de zak van Sinterklaas terecht is gekomen: ‘Misschien is ‘ie daar bezorgd. Of heb jij hem naar Sinterklaas toe gebracht’. Het mysterie van de Goedheiligman ontrafelen heeft absoluut niet zijn interesse.

Wordt een korte pakjesavond vanavond. Denk dat ik de kerstboom maar vast ga opzoeken!

Tine van Knijff-van Hijum

Het bericht Pakjesavond auti-stijl verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
http://noordvrouw.nl/blog/2017/12/03/pakjesavond-auti-stijl/feed/ 0
Duizend duimen http://noordvrouw.nl/blog/2017/11/02/duizend-duimen/ http://noordvrouw.nl/blog/2017/11/02/duizend-duimen/#respond Thu, 02 Nov 2017 12:55:04 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=268 Elke keer als ‘ie een baantje heeft gezwommen en weer naar de kant komt, steken we een duim omhoog. Hij

Het bericht Duizend duimen verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Elke keer als ‘ie een baantje heeft gezwommen en weer naar de kant komt, steken we een duim omhoog. Hij doet het goed in het water. Het is heel moeilijk voor Tesse om te bedenken hoe armen en benen tegelijk bewogen moeten worden en het ziet er dan ook wat houterig uit, maar hij komt vooruit. Hij gaat goed vooruit, dat zegt zijn badmeester ook.

Bron: Pixabay
Bron: Pixabay

Na het half uurtje zwemmen op zondag is Tesse kapot. De bewegingen en indrukken kosten hem al zijn energie. Maar hij wil het zó graag goed doen. Soms is hij boos, dan gaat er iets mis. Of hij wil het zwembad niet uit: iets afsluiten is ook moeilijk.

Deze keer hielpen de duimen die we opstaken goed. Het gaf blijkbaar weer nieuwe energie; nóg een baantje. Eigenlijk zouden we de hele dag door duimen willen opsteken: goed zo jongen! Maar als wij alles als een unieke prestatie zouden blijven zien, zou Tesse de dagelijkse dingen nooit kunnen automatiseren.

Gisteren ging zijn broertje spelen bij een vriendinnetje. Gebeurt ook niet vaak, want de twee broers zijn enorm aan elkaar gehecht en spelen het liefst samen. Maar Semme ging. En bij Tesse kwam het besef: ik ga niet spelen.

Hij durft het ook niet: hij wil alleen bij iemand gaan spelen als de hele familie (papa, mama, Semme) meegaat. En Tesse wordt weleens boos en verdrietig als dingen anders gaan dan hij denkt of verwacht. Dat kan eigenlijk ook niet bij iemand anders thuis. Wij kunnen en mogen niet van andere ouders (en kinderen) verwachten dat die adequaat op reageren.

Zo stoer en sterk als dat lange, zware lijf van hem door het water ploegt, zo klein is hij nog als het op sociaal contact aankomt. Hij heeft een vriendinnetje, zegt ‘ie. Maar na de herfstvakantie constateerde hij droog: ik heb haar niet gemist.

Of hij zijn broertje gisteren wel heeft gemist, toen die elders aan het spelen was? Ik weet het niet. Opa en oma kwamen langs en dat was voor Tesse een geweldige afleiding. Samen kletsen en film kijken, heerlijk. Deze dag hebben we weer overleefd, met een lach en een traan. Maar er komen andere dagen. Waarop het verdriet groter zal zijn, of waarop Tesse misschien wél ergens kan gaan spelen.

Dan zou ik willen dat wij hem onze duimen konden meegeven. Duizend duimen voor alles dat goed gaat, duizend duimen voor de prachtige jongen die hij is.

Tine van Knijff

Het bericht Duizend duimen verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
http://noordvrouw.nl/blog/2017/11/02/duizend-duimen/feed/ 0