Kwetsbaar is het nieuwe stoer http://noordvrouw.nl Online mindstyle magazine over alles dat het leven kwetsbaar en dus mooi maakt Mon, 19 Mar 2018 19:13:43 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.1 http://noordvrouw.nl/wp-content/uploads/2016/08/cropped-logo-noordvrouw3-WEB-1-32x32.jpg Kwetsbaar is het nieuwe stoer http://noordvrouw.nl 32 32 Autismeweek 2018: Symposium over vrouwen en autisme en nog veel meer activiteiten http://noordvrouw.nl/blog/2018/03/19/autismeweek-2018-symposium-vrouwen-en-autisme-en-nog-meer-activiteiten/ Mon, 19 Mar 2018 19:13:06 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=514 In restaurant De Pleats in Burgum wordt woensdagmiddag 4 april een symposium gehouden met als onderwerp autisme en vrouwen, georganiseerd

Het bericht Autismeweek 2018: Symposium over vrouwen en autisme en nog veel meer activiteiten verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
In restaurant De Pleats in Burgum wordt woensdagmiddag 4 april een symposium gehouden met als onderwerp autisme en vrouwen, georganiseerd door ATN Friesland, NVA regio Friesland en AKT-diel.  Het symposium is onderdeel van de Autismeweek 2018, die van 31 maart tot en met 7 april wordt gehouden en als thema heeft: Luisteren naar autisme.

autisme
Beeld van een eerder gehouden workshop bij het ATN. Foto: Tine van Knijff

In samenwerking met ervaringsdeskundigen geeft de inhoud van het symposium gehoor aan dit jaarthema. Over autisme bij jongens en mannen is meer bekend dan over autisme bij meisjes en vrouwen. Autisme kan zich bij de laatste groep ook anders uiten dan bij de eerste groep; bij meisjes en vrouwen is het vaak veel minder zichtbaar.
Zijn zij beter in het maskeren van kenmerken die bij jongens en mannen vaak wel zichtbaar zijn? Hoe dan ook, het wordt tijd om eens te luisteren naar vrouwen.

Lezing en interactieve presentatie

De opening van het symposium wordt om 14.00 uur verricht door Geesje Duursma van AKT-diel en Yvonne Zondervan van NVA regio Friesland, waarna dr. Inge van Balkom een lezing geeft over Camouflage en compensatie: meisjes en vrouwen met autisme.

Na een vragenronde en een pauze is er een interactieve presentatie over en door vrouwen met autisme. Aan het woord komen gespecialiseerd ambulant begeleider Jannie Timmer en beeldend vaktherapeut Renske Kracht en de ervaringsdeskundigen Simone Duursma en Monica Twickler.

Meer informatie en kaarten bestellen: www.akt-diel.nl

autisme

Autismeweek 2018 in de regio:
nog veel meer activiteiten

Luisteren naar autisme is het thema van de Autismeweek 2018, die wordt gehouden van 31 maart tot en met 7 april. Ook in Burgum en Drachten worden activiteiten georganiseerd door ATN Friesland, NVA regio Friesland en AKT-diel, en combinaties van deze drie organisaties.

Dinsdagmiddag 3 april: Boekpresentatie in Drachten

ATN Friesland houdt dinsdag 3 april van 17.00 tot 18.00 uur in Drachten de presentatie van het boek ‘A good enough relatie met ASS, bij ons gaat niets vanzelf’. Auteur Annelies Verwilligen vertelt over haar boek. Zij was dertig jaar lang GZ-psycholoog en orthopedagoog bij het ATN, vanaf 2003 ontwikkelde ze samen met anderen de behandelmethode RelAss, voor (echt)paren die te maken hebben met autisme in hun relatie. De boekpresentatie is enkel voor genodigden.

Dinsdagavond 3 april: Workshops in Drachten

In samenwerking met ervaringsdeskundigen zijn er dinsdag 4 april van 19.00 tot 21.00 workshops en presentaties bij ATN Friesland in Drachten. Zo is er een interactieve workshop over de relatie tussen leefstijl en gezondheid, een ervaringsverhaal over het opgroeien in een gezin met een ‘zorgenkind’ en het verhaal van een vader over zijn dochter met autisme: wat betekent vrije tijd voor mensen met autisme? Aanmelden: atnfriesland@lentis.nl, o.v.v. autismeweek 2018 + workshop.

Woensdagavond 4 april: Beleefwandeling in Burgum

NVA regio Friesland en AKT-diel houden woensdag 4 april van 19.00 tot 22.00 uur een Autisme Belevingswandeling met Marc Beek, vanaf Streekmuseum Volkssterrenwacht Burgum. Tijdens de wandeling leer je de denkwijze van iemand met autisme begrijpen. Marc Beek is ervaringsdeskundig publieksvoorlichter en verbonden aan de projectgroep Vanuit Autisme Bekeken. Aanmelden: www.akt-diel.nl/inschrijven

 

autisme
Marc Beek. Eigen foto

Woensdag 11 april: Kookworkshop in Drachten

Op woensdag 11 april houden AKT-diel en NVA regio Friesland in samenwerking met ROC Friese Poort een kookworkshop mASSterchef voor jongeren met autisme. Tien tot twaalf jongeren vanaf 14 jaar koken voor bijna veertig gasten, elke chef mag zelf twee gasten meenemen naar ROC Friese Poort aan de Splitting 21/23 in Drachten. Opgeven kan via info@akt-diel.nl.

Akt-diel, NVA en ATN

Akt-diel staat voor Autisme Kafee Tytsjerksteradiel, maar is inmiddels zoveel meer dan dat. Het is oorspronkelijk een werkgroep die is ontstaan als initiatief van ouders met kinderen met autisme uit Burgum en omstreken. Inmiddels werkt de groep Friesland-breed en zoekt zij vaak de samenwerking met andere organisaties.

NVA regio Friesland is één van die samenwerkende organisaties: de Friese tak van de landelijke NVA, de Nederlandse Vereniging voor Autisme. De NVA vraagt in de Autismeweek extra aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land.

ATN Friesland is de Friese afdeling van het Autisme Team Noord-Nederland en is gevestigd in Drachten. Het ATN is gespecialiseerd in uitgebreide diagnostiek, behandeling op maat, consultatie en deskundigheidsbevordering. Het biedt hulp aan kinderen, jongeren, volwassenen van alle niveaus, en hun omgeving. ATN Friesland maakt deel uit van de zorggroep Jonx binnen Lentis.

Het bericht Autismeweek 2018: Symposium over vrouwen en autisme en nog veel meer activiteiten verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Vrouw in de Media Award 2017 Friesland voor Geesje Duursma http://noordvrouw.nl/blog/2018/02/08/vrouw-media-award-2017-geesje-duursma/ Thu, 08 Feb 2018 14:29:29 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=506 ,,Ik blijf me inzetten voor de zichtbaarheid van vrouwen in de media”, beloofde Geesje Duursma aan Janneke van Heugten meteen

Het bericht Vrouw in de Media Award 2017 Friesland voor Geesje Duursma verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
,,Ik blijf me inzetten voor de zichtbaarheid van vrouwen in de media”, beloofde Geesje Duursma aan Janneke van Heugten meteen nadat zij de Vrouw in de Media Award 2017 Friesland, een beeld gemaakt door kunstenares Ellen Buchwaldt, in ontvangst mocht nemen.

Geesje Duursma heeft de Award voor de provincie Friesland gewonnen omdat zij zich het afgelopen jaar als vrouw het beste in de media geprofileerd heeft in deze provincie, volgens 37 procent van de stemmers.

Geesje is ondernemer en ‘ferbiner’. Volgens Janneke kwam dat laatste vooral naar voren uit de vele motivaties die stemmers met hun stem voor Geesje meestuurden, evenals het bieden van ‘oprechte gastvrijheid’ en ‘mensen zich welkom laten voelen’.

Gastvrijheid

Vanaf 1 december 1997 is Geesje Duursma eigenaresse van De Pleats in Burgum, 2018 is een bijzonder jubileumjaar. Het motto van Geesje én van De Pleats is Altijd Gastvrij, dit jaar wordt nog eens extra benadrukt dat vanuit de horecagelegenheid alles vooral samen wordt gedaan: Samen Gastvrij. Die gastvrijheid resoneert in alle projecten waar Geesje zich belangeloos voor inzet, op het gebied van cultuur, de Friese taal, onderwijs, zorg, toerisme en economie.

April vorig jaar kreeg Geesje een koninklijke onderscheiding uitgereikt. Vanwege al haar vrijwilligerswerk mag zij zich sindsdien Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen.

Vrouw in de Media Award

De Vrouw in de Media Award is een initiatief van Mediaplatform Vaker in de Media en Sprekersbureau ZijSpreekt. Met de award willen de organisatoren vrouwelijke experts en rolmodellen aanmoedigen om zichtbaar in de media te zijn en redacties aanmoedigen om hen vaker dat podium te bieden.

De regionale award is een onderdeel van de landelijke Vrouw in de Media Awards. De landelijke Vrouw in de Media Award 2017 ging naar Annemarie Heite, boegbeeld aardbevingsproblematiek in Groningen.

Foto: Ed Klijnman, fotograaf Ondernemend Friesland

Het bericht Vrouw in de Media Award 2017 Friesland voor Geesje Duursma verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Geniet van heerlijke high tea én speel Autastica http://noordvrouw.nl/blog/2018/02/06/geniet-heerlijke-high-tea-en-speel-spel-autastica/ Tue, 06 Feb 2018 10:43:20 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=502 In de bruisende horecagelegenheid De Pleats in Burgum wordt woensdag 21 februari vanaf 16.00 uur een bijzondere high tea gepresenteerd;

Het bericht Geniet van heerlijke high tea én speel Autastica verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
In de bruisende horecagelegenheid De Pleats in Burgum wordt woensdag 21 februari vanaf 16.00 uur een bijzondere high tea gepresenteerd; een variant waarbij het bordspel Autastica de hoofdrol speelt.

Autastica is een spel voor iedereen die te maken heeft met autisme, maar ook voor mensen die geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Op een ontspannen manier doen de deelnemers tijdens het spelen kennis op en raken ze met elkaar in gesprek over autisme.
Autastica is ontwikkeld door het bestuur van Autisme Kafé Tytsjerksteradiel (AKT-diel), een initiatief van ouders met kinderen met autisme.

Begrip voor autisme

AKT-diel wil door kennis en ervaring te delen, het begrip voor mensen met autisme vergroten. Met het spel Autastica wil AKT-diel mensen op een interactieve manier informeren over autisme. De high tea is daarvoor een mooie en gezellige gelegenheid.

AKT-diel organiseert deze middag samen met NVA Fryslân, een provinciale afdeling van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).

Heerlijke high tea

Tijdens het spelen van Autastica kan op 21 februari worden genoten van een heerlijke high tea. Elkaar ontmoeten, het verbinden van mensen geïnteresseerd in autisme én het vergroten van elkaars kennis en begrip, staat centraal.

De initiatiefnemers zijn ervan overtuigd dat het nuttigen van een heerlijk kopje thee en bijbehorende zoete en hartige hapjes de middag bovendien tot een onvergetelijke zal maken.

Aanmelden

Er wordt een entree van tien euro gevraagd, aanmelden kan via e-mail: nva.friesland@kpnmail.nl

Kijk voor meer informatie ook op: www.akt-diel.nl en www.autastica.nl

Het bericht Geniet van heerlijke high tea én speel Autastica verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Hier in onze wijk http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/21/499/ Sun, 21 Jan 2018 17:42:45 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=499 Vlakbij, de diepe blaf van een grote hond. Iets verder weg, ‘doei!’ en een autodeur die dichtslaat. Verder alleen mijn

Het bericht Hier in onze wijk verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Vlakbij, de diepe blaf van een grote hond. Iets verder weg, ‘doei!’ en een autodeur die dichtslaat. Verder alleen mijn eigen voetstappen en het geritsel van het gras waarin mijn hond snuffelt. Het is zondagavond in onze rijtjeshuizenwijk. 

Terwijl manlief de allerlekkerste nasi klaarmaakt en de kinderen elkaar vervelen, glip ik er even tussenuit. Hoofd leegmaken in een wijk die thuiskomt. Hond is blij met een extra blokje, hij besnuffelt elke struik zoals ik de buurt ‘besnuffel’. Hier en daar zijn de gordijnen dicht, maar op veel plekken zijn ze nog open. Het is nog niet laat.

Etensgeuren variëren van ‘zondag patatdag’ tot een meer exotische kruidenmix. Er woont hier van alles door elkaar. Vind ik mooi aan onze wijk. Ook dat achter het ene raam een box staat, met vlak daarnaast een uitgebluste papa of mama met baby op de bank. Ik gluur niet naar binnen, ik vang een glimp op van een gezinsleven terwijl ik voorbij loop.

Het is raar, in de vorige wijk waar we woonden vond ik het niet fijn om ’s avonds in het donker op straat te lopen. Terwijl de honden die we toen hadden, vast beter raad wisten met ‘kwaadwillenden’ dan de kleine keffer die ik nu bij me heb. En er gebeurt hier ook genoeg. Maar het voelt vertrouwd.

Zondag patatdag

De buurtsuper gaat zo ongeveer dicht. Er staan nog wel auto’s voor het raam, maar de eigenaren daarvan zitten in de aangrenzende patatzaak te wachten op hun bestelling. Zondag patatdag. Zoveel mensen, zoveel rituelen, zoveel overeenkomsten en verschillen.

Het is niet echt koud, toch blaas ik wolkjes. Het wegdek glinstert een beetje; het is vochtig. Zou het weer glad worden vannacht? Morgen lijkt nog zo ver weg. Ik zou nog wel verder willen lopen, maar ik ben al om de wijk heen geweest en erdoor. Het is niet heel groot, er wonen gewoon veel mensen vrij dicht bij elkaar.

Van elkaar gescheiden door vaak behangen muren die lang niet al het geluid tegenhouden. Van elkaar gescheiden door schuttingen, hagen en heggen. Hier en daar is het heel netjes; voortuin aangeharkt, symmetrische bloempotten in de vensterbank. Niks aan om naar te kijken.

Opblaaskrokodil

Leuker zijn de huizen waar van alles staat, ligt en hangt. Wat dóet zo’n lekke opblaaskrokodil daar nou? Vlakbij de voordeur. De zomer is al zolang voorbij, denken de bewoners nu nooit ‘laat ik dat ding even in de container gooien’, als ze er langs lopen? Ik mag niks zeggen. Bij de boompjes in onze voortuin ligt al ruim vijf jaar een bult zand onder een zeiltje. Tsja.

Inmiddels ook meer auto’s door de straten, vaker ‘doei!’. Familiebezoek is voorbij, opa’s en oma’s hebben de kleinkinderen weer even gezien, de nieuwe verkering is voorgesteld, de verjaardagen zijn gevierd. Meer auto’s dan parkeerplekken in onze wijk: in de jaren zeventig kon men nog niet voorzien dat we nu allemaal één of twee auto’s hebben.

Uit de bejaardenwoningen komt opmerkelijk genoeg meer lawaai dan uit de gezinshuizen; de oudjes hebben hun tv’s vrij luid staan. Bijna thuis. Ik merk op dat de lampen boven onze grote tafel best fel zijn, als je er zo vanaf buiten naar kijkt. De inbetween-gordijnen zijn halfdicht. Maar ik zie wel iets: twee guitige koppies, mijn mannetjes. Ik voel me thuis, hier.

Tine van Knijff

Het bericht Hier in onze wijk verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Altijd zaterdagochtend, tot de wereld weer in orde is http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/20/495/ Sat, 20 Jan 2018 11:54:03 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=495 Kwart voor elf op zaterdagochtend. Op een paar vierkante meter in onze woonkamer bevinden zich vier mensen, twee honden en

Het bericht Altijd zaterdagochtend, tot de wereld weer in orde is verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Kwart voor elf op zaterdagochtend. Op een paar vierkante meter in onze woonkamer bevinden zich vier mensen, twee honden en een kat. We zijn ongemerkt allemaal bij elkaar gekropen. Ik zie het als ik even opkijk van de krant.

Facebook is een monster, las ik net. De jongens van Silicon Valley willen nóg meer geld verdienen. De mannen die er ooit werkten waarschuwen voor de gevolgen, maar worden niet gehoord.

Ik lees ook dat Kaapstad in april zonder drinkwater zal zitten: dan is het gewoon op. Als het maar niet al op 1 april is, denk ik meteen. Dé dag voor nepnieuws.

Op een paar vierkante meter in onze woonkamer verrijzen intussen LEGO-minimaatschappijen. De jongste met voornamelijk auto’s, de oudste met iets gevaarlijker wapens. Hoe lang zullen ze de wereld nog in blokjes vangen, vraag ik me af. Ze hangen in joggingbroeken tegen de honden aan, zo nu en dan verdwijnt een LEGO-blokje in de vacht van de grootste. Manlief en ik kibbelen gemoedelijk wie het eerst gaat douchen.

Altijd zaterdagochtend is een beetje teveel van het goede. Maar gewoon zaterdagochtend tot Kaapstad zijn watervoorraad weer op orde heeft en Facebook z’n sociale verantwoordelijkheid neemt, dat zou wel prima zijn.

In LEGO-stad is inmiddels een Star Wars-meid zonder hand de baas. Jammer dat de echte wereld minder perfect is. Ik ga maar douchen geloof ik, maar niet te lang. Voor Kaapstad.

Tine van Knijff

Het bericht Altijd zaterdagochtend, tot de wereld weer in orde is verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Slapeloze nachten in mysterieus Barcelona http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/19/slapeloze-nachten-mysterieus-barcelona/ Fri, 19 Jan 2018 14:07:20 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=488 Ik bracht mijn kerstvakantie door in het Barcelona van de eerste helft van de vorige eeuw. Ik liep door de

Het bericht Slapeloze nachten in mysterieus Barcelona verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Ik bracht mijn kerstvakantie door in het Barcelona van de eerste helft van de vorige eeuw. Ik liep door de regen, samen met Daniël. Ik trotseerde met hem en zijn medehoofdrolspelers alle vijanden en demonen, of ze nu uit het verleden of heden kwamen.

Slapeloze nachten en prikkende ogen in een Barcelona waar het altijd donker scheen te zijn. ‘Lekker lezen in de vakantie’ werd een worsteling met de tijd en het duizelingwekkende meegezogen worden in het al even wervelende Kerkhof der Vergeten Boeken, dat een hoofdrol speelt in het gelijknamige vierluik.

Vierluik

Net voor de kerstvakantie fietste ik naar de boekhandel met het idee alleen deel 4, Het labyrint der geesten, aan te schaffen. Deel 1, 2 en 3 las ik al eerder. Deel 4 was net uit. Maar toen lagen ze daar alle vier. Deel 4 als hardcover, met een handtekening van grootmeester Carlos Ruiz Zafón zelf erin. Deel 1, 2 en 3 als paperbacks voor een fijne prijs. De collectie compleet! Welke lezer wil dat nu niet…

Kerkhof der Vergeten Boeken

En dus begon ik met herlezen. Al na een paar bladzijden in deel 1, De schaduw van de wind, voelde ik de aantrekkingskracht van het boekenkerkhof aan mij trekken. Deel 2, De gevangene van de hemel, verkoopt je ziel voor eeuwig aan Rafon: wát een meesterverteller.

Deel 3, Het spel van de engel, is het meest duistere en wat mij betreft minst toegankelijke deel van het vierluik. En dan deel 4: Het labyrint der geesten. Inmiddels zijn de hoofdpersonen je dierbaarder dan je eigen familie (niet heel handig, zo tegen kerst…), en je voelt dat zij en jij een einde naderen waarna je elkaar nooit meer zult zien. Zien? Voelen. Aan de andere kant: in het Kerkhof der Vergeten Boeken is eigenlijk alles mogelijk…

Waarom ik je niet meer vertel over de verhaallijnen? Wil je niet. Echt niet. Begin gewoon en voel hoe je vastgezogen wordt in een geschiedenis die net zo goed wel als niet echt waar gebeurd zou kunnen zijn. Waar het over gaat doet er eigenlijk niet toe. Het gaat erom dat het verhaal verteld wordt.

O ja: de foto bij dit blog? Ik was eigenlijk van plan aan de studie te gaan in de kerstvakantie… Rafon bepaalde anders.

Het bericht Slapeloze nachten in mysterieus Barcelona verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Tijl als tussendoortje http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/19/tijl-als-tussendoortje/ Fri, 19 Jan 2018 13:43:27 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=483 Toegeven, het lag waarschijnlijk ook aan de boeken waardoor hij omringd werd. Maar toch: Tijl van Daniel Kehlmann was niet

Het bericht Tijl als tussendoortje verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Toegeven, het lag waarschijnlijk ook aan de boeken waardoor hij omringd werd. Maar toch: Tijl van Daniel Kehlmann was niet meer dan een tussendoortje.

Tijl Uilenspiegel kwam voor mij nergens echt tot leven. Hij mag dan entertainer zijn in het boek, het boek entertainde mij niet. Tijl kroop niet onder mijn huid, niet zoals de personages van Zafón en Follett dat deden.

De wereld draait door was lyrisch over het boek, evenals Arnon Grunberg (maar die telt eigenlijk niet, want hij is bevriend met Kehlmann).

Tijl vlucht uit zijn geboortedorp als zijn vader ter dood wordt veroordeeld. Zijn vader was molenaar, met een buitengewone interesse voor magische zaken. Ook Tijl heeft talent voor magie: hij wordt entertainer en nar. Europa wordt begin zeventiende eeuw door godsdienstoorlogen geteisterd, Tijl belandt er middenin. Hij wordt hofnar bij ‘winterkoning’ Frederik van Bohemen, maar heeft meer oog voor diens vrouw Liz. ‘Niet sterven’ is tegen het einde van de roman hun beider credo. ‘Wakker blijven’ was tijdens het lezen het mijne.

Over Carlos Ruiz Zafón en zijn vierluik Het Kerkhof der Vergeten Boeken in een ander blog meer. Hetzelfde geldt voor de trilogie die Kenn Follett schreef over het stadje Kingsbridge.

 

Het bericht Tijl als tussendoortje verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Akt-diel organiseert: filmavond en boekenclub rondom autisme http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/18/akt-diel-organiseert-filmavond-en-boekenclub-rondom-autisme/ Thu, 18 Jan 2018 09:44:37 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=479 Het Autisme Kafé Tytsjerksteradiel, Akt-diel, begint het nieuwe jaar met twee aansprekende activiteiten. Op woensdag 31 januari start de Autastica

Het bericht Akt-diel organiseert: filmavond en boekenclub rondom autisme verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Het Autisme Kafé Tytsjerksteradiel, Akt-diel, begint het nieuwe jaar met twee aansprekende activiteiten. Op woensdag 31 januari start de Autastica Boekenclub en op donderdag 8 februari wordt er een filmavond gehouden in Glinstra State.

De Autastica Boekenclub is een gloednieuw onderdeel van Akt-diel. De boekenclub gaat romans lezen rondom het thema autisme. De eerste twee avonden zijn gepland: op de woensdagen 31 januari en 21 februari komt de club bijeen van 20.00 tot 21.30 uur.

Dan wordt gesproken over het boek Het Rosie Project, van auteur Graeme Simsion. De mooie en intelligente Rosie Jarman komt in het leven van de autistische Don Tillman, docent genetica aan de universiteit. Rosie zoekt haar vader, Don zoekt een date. Komt dit goed?

Geef je op voor de Autastica Boekenclub via de mail. Mail Liesbeth via lvandermade@xs4all.nl, of Francisca via francisca.a@planet.nl. Geef bij opgave aan of je het boek al hebt, of dat je het wilt lenen via de boekenclub. Kijk voor meer informatie ook op www.akt-diel.nl

Filmavond: Life, Animated

Akt-diel houdt donderdag 8 februari een filmavond in samenwerking met Filmcafé Burgum. De avond staat in het teken van autisme. In Glinstra State aan de Schoolstraat 83 in Burgum wordt om 20.00 uur de film Life, Animated vertoont. Inloop vanaf 19.30 uur.

Life, Animated is een hartverwarmende documentaire die al vele prijzen heeft gewonnen. Op driejarige leeftijd stopt de autistische Owen ineens met praten. Vier jaar lang reageert hij alleen op Disney-films. Als zijn vader vanuit de rol van de papegaai uit Aladdin tegen Owen begint te praten, reageert de jongen met een zinnetje uit de film. Een nieuwe manier van communiceren is ontdekt, quotes uit Disney-films maken die weg vrij voor Owen en zijn familie. Een pleidooi voor begrip en liefde.

Bestel kaartjes via www.akt-diel.nl/contact, de kaartjes kosten 6 euro. Meer informatie: filmcafeburgum@gmail.com

Akt-diel

AKT-diel is een initiatief van ouders met kinderen met autisme uit Burgum. Door het organiseren van activiteiten hopen zij meer kennis en begrip te kweken voor autisme. Kijk op www.akt-diel.nl

 

 

Het bericht Akt-diel organiseert: filmavond en boekenclub rondom autisme verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Geesje Duursma wederom genomineerd voor Vrouw in de Media Award http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/14/geesje-duursma-wederom-genomineerd-vrouw-media-award/ Sun, 14 Jan 2018 15:44:22 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=476 Geesje Duursma uit Burgum is genomineerd voor de Vrouw in de Media Award 2017. Vorig jaar kende de prijs voor

Het bericht Geesje Duursma wederom genomineerd voor Vrouw in de Media Award verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Geesje Duursma uit Burgum is genomineerd voor de Vrouw in de Media Award 2017. Vorig jaar kende de prijs voor het eerst ook een provinciale versie, ook toen was de eigenaresse van  horecagelegenheid De Pleats in Burgum één van de genomineerden.

De prijzen zijn een initiatief van Mediaplatform VIDM en sprekersbureau ZijSpreekt. De organisatoren willen vrouwen aanmoedigen om zichtbaar te zijn in de media.

Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Geesje Duursma kwam, tot haar eigen verbazing, eind april 2017 spontaan in het nieuws vanwege de koninklijke onderscheiding die haar werd uitgereikt. Vanwege al het vrijwilligerswerk dat zij doet, naast het runnen van de eigen horecaonderneming, werd zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Altijd Gastvrij

De Pleats viert dit jaar haar twintigjarig bestaan, het motto van de horeca-onderneming ‘Altijd Gastvrij’ draagt Geesje ook op vele andere vlakken door. Zo zet zij zich graag belangeloos in voor cultuur, de Friese taal, onderwijs, zorg, toerisme en economie.

,,Het is niet dat ik zo graag op de voorgrond wil staan, maar mijn motto is ‘net sizze maar dwaan’. Er wordt soms veel gepraat en weinig gedaan, vaak vind ik gewoon dat er iets móet gebeuren. Dan neem ik graag het voortouw en zorg er meteen voor dat ik in mijn netwerk mensen aan elkaar verbindt. Ik wil niet alleen ‘altijd gastvrij’ zijn, maar ook vooral ‘samen gastvrij’!”

Zichtbaarheid vrouwelijke rolmodellen

Wat Geesje betreft laten vrouwen zich soms wat al te gemakkelijk ondersneeuwen en zijn ze zich lang niet altijd bewust van hun eigen talenten en mogelijkheden. Ook daarin ziet zij een rol voor zichzelf. ,,Niet door het van de daken te schreeuwen, wel door een voorbeeld neer te zetten. Met z’n allen kunnen we zoveel!”

Per provincie is er een lijst met 10 vrouwelijke rolmodellen samengesteld. In Fryslân zijn de genomineerden: Geesje Duursma, Manja Blok, Liesette Bruinsma, Jenny Douwes, Lutz Jacobi, Claudy Jongstra, Marijke Mullender-Wijnsma, Sietske Poepjes, Margriet Spijksma en Sherida Spitse.

De genomineerden voor de landelijke Vrouw in de Media Award, de Award per provincie en de You Go Girl Award zijn aangedragen door journalisten en publiek. De zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen is belangrijk in de lokale regionale media.

Stemmen

Stemmen kan tot zondag 4 februari, in de tweede week van februari worden de prijswinnaars bekendgemaakt. Wie krijgen de Vrouw in de Media Awards 2017? Stem op www.vrouwindemedia.nl  en laat ook anderen weten dat zij hun stem kunnen uitbrengen op de meest geprofileerde vrouw in het nieuws.

Het bericht Geesje Duursma wederom genomineerd voor Vrouw in de Media Award verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Uitademen http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/10/uitademen/ Wed, 10 Jan 2018 16:40:02 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=473 Moe zeg, móe. Ineens! Maandag in vliegende vaart van start gegaan met een fonkelnieuw werkjaar, kids weer naar school, iedereen

Het bericht Uitademen verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Moe zeg, móe. Ineens! Maandag in vliegende vaart van start gegaan met een fonkelnieuw werkjaar, kids weer naar school, iedereen weer lekker in het ritme…
Kom ik vanmiddag thuis van een gezellige, productieve interview- en vergaderochtend, kan ik geen pap meer zeggen. Nou ja zeg! Die zag ik echt niet aankomen. En ik maar denken dat ik mijn energie zo goed op peil heb en de balans werk-privé zo goed voor elkaar heb.

Pas nu, aan het einde van de middag, valt het kwartje. Ineens zegt een stemmetje ergens in mijn onderbewuste: misschien moet je even uitademen…

En dan realiseer ik me dat ik eigenlijk vanaf maandag al m’n adem inhoud. Niet letterlijk natuurlijk! Maar figuurlijk wel. Tesse is na drie weken kerstvakantie – dankzij overprikkeling had hij een ‘bonusweekje’ voorafgaand aan de echte vakantie – weer naar school en jemig, wat is dat dan toch weer spannend. Gaat het wel goed? Lukt het hem om zich meteen weer aan het ritme aan te passen? Zou ‘ie weer ‘ontploffen’ net als voor de vakantie?

Pinguïn van de directeur

Maandagochtend nadat de kinderen beiden naar school waren stond ik startklaar voor mijn eerste werkafspraak van dit jaar, maar bleek mijn auto het niet te doen. Manlief met mijn auto aan de slag, ik zou net in zijn auto stappen, gaat de telefoon. Juf van Tesse: hij was zijn Knex-poppetje Fluffy vergeten en daardoor ontroostbaar.

Mijn eerste reflex: één van ons moet hem dat ding gaan brengen. Tweede gedachte: ben je betoeterd, dat kan nu echt even niet. Dat heb ik de juf ook meegedeeld en ben daarna meteen in de auto gesprongen. Op school heeft Tesse de pinguïnknuffel van de directeur mogen lenen, topoplossing!

Trakteren

Maar ongemerkt verwachtte ik na dat telefoontje meer ‘calamiteiten’. Kwamen er niet. Maandag niet, dinsdag niet, vandaag niet.

Tesse was in de vakantie jarig, vorig jaar heeft ‘ie daarna niet meer in de klas getrakteerd omdat wat hem betrof de verjaardag was afgesloten. Dit jaar vroeg ‘ie meteen maandag: wanneer mag ik trakteren? Gisteren na een afspraak met een nieuwe opdrachtgever traktaties opgehaald, zodat Tesse vanochtend kon trakteren.

Niks aan het handje, hartstikke leuk. Tesse had een meisje uitgekozen om langs de klassen te gaan en heeft, naast de kinderen in zijn klas, vooral flink wat juffen en meesters wat lekkers gegeven. Daar had ik in de aantallen al rekening mee gehouden…

Stuiterbal

Broertje Semme is ook weer naar school en dat is te merken. Onze stuiterbal is heel moe en – ook daardoor – superdwars. Botst lekker thuis en op school hebben de juffen ook weer even de handen vol aan hem. Semme zelf geeft aan dat hij de andere kinderen vooral heel druk vindt… En de werkjes te moeilijk.

Na de kerstvakantie moeten alle kinderen weer even opstarten en in het ritme komen, maar bij ons gaan er nu eenmaal alarmbellen rinkelen als onze kinderen aangeven dat het ‘te druk is’ en hun ‘hoofd vol zit’.

Semme gaf het voor de vakantie al meerdere malen aan en na een hele rustige vakantie is dat ook wat hij nu na drie dagen school al steeds herhaalt. Ook dat spookt door mijn hoofd: moeten we daar wat mee? Eerst even niet, eerst maar even weer in het ritme laten komen.

‘Hoofd is vol’

Conclusie: mijn hoofd is blijkbaar ook alweer vol. Nergens voor nodig, het jaar is net begonnen. ‘Note to self’: niet teveel piekeren, sommige dingen lossen zichzelf ook gewoon weer op. Mijn gedachte maandag, na de reflex ‘ik moet dit oplossen!’, was ook goed: school redt ermee. En dat was ook zo. Beetje vertrouwen in de mensheid en de kids! En: adem in, adem uit.

Tine van Knijff-van Hijum

Het bericht Uitademen verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Hygge, het geheim van de Deense lifestyle http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/04/boek-hygge-geheim-deense-lifestyle/ http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/04/boek-hygge-geheim-deense-lifestyle/#respond Thu, 04 Jan 2018 13:53:55 +0000 http://noordvrouw.nl/?p=296 Gelukkig zijn met de kleine dingen, dat is de ondertitel én de boodschap van het boek Hygge, het geheim van

Het bericht Hygge, het geheim van de Deense lifestyle verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
Gelukkig zijn met de kleine dingen, dat is de ondertitel én de boodschap van het boek Hygge, het geheim van de Deense lifestyle. Heerlijk boek om mee weg te kruipen onder een dekentje, bij de kachel. 

Echt een winterboek ook, de uitvoering die ik in handen heb schreeuwt bijna ‘Kerst!’ met prachtige gouden lichtjes op een donkerblauwe kaft. Ik heb het boek te leen van een vriendin en eigenlijk hoort dat ook helemaal bij Hygge: samenleven, het leven samen leuk en gezellig maken.

Gezellig, knus, kneuterig: Nederlandse woorden voor wat in Denemarken dus blijkbaar hygge wordt genoemd. Net als voor het Nederlandse woord gezellig, is er voor hygge eigenlijk geen equivalent in een andere taal te vinden.

Hyggelen

Marie Søderberg schreef het boek, samen met Kathrine Højte Lynggaard. Marie is actrice en schreef het boek om aan iedereen te laten weten wat Hygge-tijd betekent, waarom het voor haar van essentieel belang is en hoe je dat eigenlijk doet; hyggelen.

Heerlijke (privé-)foto’s van familie, vrienden, interieurs van huizen en het Deense vakantie vieren maken dat je de tekst nóg beter begrijpt: dit is onthaasten, cocoonen, loungen en ‘family-time’ op z’n best.

De belangrijkste boodschap: mooie momenten zijn niet te koop, vindt de magie in het alledaagse.

Heb je last van stress of verveel je je juist? Dompel je onder in de Deense cultuur, op een lichtvoetige manier en met een glimlach.

Het bericht Hygge, het geheim van de Deense lifestyle verscheen eerst op Kwetsbaar is het nieuwe stoer.

]]>
http://noordvrouw.nl/blog/2018/01/04/boek-hygge-geheim-deense-lifestyle/feed/ 0