Paar maanden op weg als freelance tekstschrijver

Halverwege oktober zijn we nu: tijd om eens de balans op te maken hoe de eerste maanden als freelance tekstschrijver zijn verlopen. In de zomer ben ik wederom gestart als zelfstandig ondernemer, maar eerlijk gezegd hebben we toen vooral als gezin genoten van een zonovergoten Friesland. Tussendoor heb ik zo nu en dan een opdracht gedaan, die artikelen verschijnen nu één voor één in kranten en magazines.

tekstschrijver friesland

Het is natuurlijk ontzettend leuk om wat je geschreven hebt terug te zien op papier.Voor de titels waar ik in vaste dienst voor schreef, schrijf ik nog steeds wel eens wat, maar ook ‘oude bekende’ opdrachtgevers zijn weer in beeld gekomen, evenals nieuwe klanten. Iedereen heeft weer andere wensen en vereisten en dat is iets waar je als freelance tekstschrijver wel rekening mee moet houden. Al is het maar bij de één de aanhalingstekens bovenaan en bij de ander weer onderaan…

Studiedagen en (t)huiswerk

De voornaamste reden om weer voor mijzelf te beginnen was om volledig mijn eigen tijd in te kunnen delen. Dat dat nodig is blijkt de afgelopen weken wel: studiedagen van de kinderen, leraren die ziek zijn waardoor er ineens weer eentje twee dagen thuis met huiswerk aan de slag moet… Een boekenruilmarkt op de ene school, een voortgangsgesprek op de andere school. Je moet er allemaal tijd voor vrijmaken en dat is niet erg: het is ook belangrijk.

Ik ben niet de moeder die ’s middags klaar zit met thee en koekjes. Wel de moeder die de één van school haalt en wacht tot de ander thuiskomt, om vervolgens nog even achter de laptop te kruipen. Na natuurlijk de verhalen van de dag aangehoord te hebben én ervoor gezorgd te hebben dat ze zelf wat drinken en lekkers gepakt hebben.

Kranten en magazines

Wat het werk zelf betreft merk ik dat ik vooral veel wordt gevraagd artikelen voor kranten en magazines te schrijven. Logisch, dat is ook mijn achtergrond. Van woonbeurs tot uitvaartbijlage en van sport voor mensen met een verstandelijke beperking tot een project voor thuiszittende jongeren: er komt van alles voorbij en zo heb ik het graag. Human interest-verhalen vind ik op dit moment het mooist om te maken, al spreek ik ook nog menig ondernemer voor bedrijfsreportages. De één is supertrots en meteen tevreden met zijn of haar artikel. De ander heeft hier en daar nog wat op te merken: beide varianten kan ik prima mee overweg.

tekstschrijver friesland SEO
Certificaat SEO cursus online.

SEO en WordPress

Ik ben heel benieuwd wat er de komende periode op mijn pad komt. De weken zijn heel verschillend: de ene week is het heel druk en ben ik veel op pad, de andere week doe ik vooral telefonische interviews. Als het wat rustiger is probeer ik te werken áán mijn onderneming. Zo heb ik gisteren een online SEO-cursus gevolgd (certificaat behaald!) en vandaag mijn site een update gegeven. Die heb ik zelf gemaakt in WordPress en blijf ik finetunen. Is ook gewoon leuk om te doen.

Geen vrije dagen

De herfstvakantie staat voor de deur en dat betekent naast wat werken ook vooral tijd doorbrengen met man en kinderen. Het grote voordeel van zelfstandig ondernemer zijn: het kost me geen vrije dagen en ik kan de tijd inhalen op andere momenten. Leve het freelancen!

Tine van Knijff-van Hijum
Noordvrouw

P.S. Benieuwd wat ik recent gedaan heb qua werk? Kijk op mijn social media, bijvoorbeeld op LinkedIn of Facebook.