Rustiger nieuws maken dankzij opa’s typemachine

Naast mijn computer staat zijn voorloper: een typemachine. Van mijn opa geweest, die ik me herinner als een rustige man die zich niet zo gauw druk maakte. En laat die typemachine van hem nou precies hetzelfde uitstralen.Typemachines hebben iets, vind ik. Ik stel me er altijd zo’n ouderwetse krantenredactie bij voor, waar een bende journalisten driftig zit te rammen op hun machines. Intussen druk bellend en sigaren rokend, met de jas nog aan: nieuws maken! De romantiek van de journalistiek. Verleden tijd. Net als de typemachine.

Een tijdje geleden was ik samen met mijn moeder in de kringloopwinkel, waar drie typemachines op een rij stonden. ‘Ik heb altijd al zo’n ding willen hebben’, zei ik tegen mijn moeder. ‘Wij hebben er nog wel één, van opa geweest’, antwoordde mijn moeder. Vorige week kwamen mijn ouders met het apparaat aan: ik mocht hem hebben.

De typemachine staat nu al een aantal dagen op het bureau in mijn kantoor. Ik kan niet om hem heen. Het ding lijkt wel een persoonlijkheid te hebben. Opa was rustig, dat is mijn voornaamste gevoel bij hem. En het gekke is, die typemachine van hem lijkt diezelfde rust uit te stralen.

Hij staat links van mij, dus ik zie hem constant. Ik ben al een tijdje bezig met bewust rustig en aandachtig werken, de machine lijkt dat te ondersteunen. ‘Doe maar kalm aan’, straalt ‘ie uit. Hij is natuurlijk ook nog van voor het digitale tijdperk: de belachelijke sneller-dan-snel-tijd van nu kent hij niet. Facebooken is lastig en een A4-tje printen doet ‘ie ook al niet.

Hij doet eigenlijk niks meer. Maar hij doet wel wat met me. Opa heeft op die machine getypt, heeft met zijn vingers de toetsen aangeraakt. Met aandacht woorden uitgetypt, want een foutje kon je niet zomaar even met backspace corrigeren.

Ik ram nog steeds op mijn computertoetsenbord om – soms moeten er toch gewoon even teksten klaar – maar ik doe dat toch iets kalmer want in gedacht hoor ik zijn ‘aanslagen’. ‘Doe maar rustig aan’. Doe ik opa. Bedankt.

P.s. Nieuws maken doe ik met mijn bedrijf TineTXT, waar Noordvrouw sinds kort onderdeel van is.

Facebook
Facebook
Instagram
Volg via E-mail
RSS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blij met mijn blog? Volg, like en deel!