Slapeloze nachten in mysterieus Barcelona

Ik bracht mijn kerstvakantie door in het Barcelona van de eerste helft van de vorige eeuw. Ik liep door de regen, samen met Daniël. Ik trotseerde met hem en zijn medehoofdrolspelers alle vijanden en demonen, of ze nu uit het verleden of heden kwamen.

Slapeloze nachten en prikkende ogen in een Barcelona waar het altijd donker scheen te zijn. ‘Lekker lezen in de vakantie’ werd een worsteling met de tijd en het duizelingwekkende meegezogen worden in het al even wervelende Kerkhof der Vergeten Boeken, dat een hoofdrol speelt in het gelijknamige vierluik.

Vierluik

Net voor de kerstvakantie fietste ik naar de boekhandel met het idee alleen deel 4, Het labyrint der geesten, aan te schaffen. Deel 1, 2 en 3 las ik al eerder. Deel 4 was net uit. Maar toen lagen ze daar alle vier. Deel 4 als hardcover, met een handtekening van grootmeester Carlos Ruiz Zafón zelf erin. Deel 1, 2 en 3 als paperbacks voor een fijne prijs. De collectie compleet! Welke lezer wil dat nu niet…

Kerkhof der Vergeten Boeken

En dus begon ik met herlezen. Al na een paar bladzijden in deel 1, De schaduw van de wind, voelde ik de aantrekkingskracht van het boekenkerkhof aan mij trekken. Deel 2, De gevangene van de hemel, verkoopt je ziel voor eeuwig aan Rafon: wát een meesterverteller.

Deel 3, Het spel van de engel, is het meest duistere en wat mij betreft minst toegankelijke deel van het vierluik. En dan deel 4: Het labyrint der geesten. Inmiddels zijn de hoofdpersonen je dierbaarder dan je eigen familie (niet heel handig, zo tegen kerst…), en je voelt dat zij en jij een einde naderen waarna je elkaar nooit meer zult zien. Zien? Voelen. Aan de andere kant: in het Kerkhof der Vergeten Boeken is eigenlijk alles mogelijk…

Waarom ik je niet meer vertel over de verhaallijnen? Wil je niet. Echt niet. Begin gewoon en voel hoe je vastgezogen wordt in een geschiedenis die net zo goed wel als niet echt waar gebeurd zou kunnen zijn. Waar het over gaat doet er eigenlijk niet toe. Het gaat erom dat het verhaal verteld wordt.

O ja: de foto bij dit blog? Ik was eigenlijk van plan aan de studie te gaan in de kerstvakantie… Rafon bepaalde anders.

Facebook
Facebook
Instagram
Volg via E-mail
RSS

Blij met mijn blog? Volg, like en deel!