Over Noordvrouw

Noordvrouw
schrijft een ander verhaal

Noordvrouw, dat is Tine van Knijff-van Hijum, bouwjaar 1984. Werkzaam in de journalistiek sinds 2007 en actief als journalist, tekstschrijver, copywriter, redacteur, eindredacteur en hoofdredacteur.

Ik ben geboren en getogen in Dokkum, Friesland. Ik ben gek op het Noorden en in het bijzonder op Noordoost-Friesland. Ik vind het simpelweg ‘it moaiste plak op ierde’. Ik woon dan ook heel gelukkig samen met mijn man en twee zoons aan de rand van Dokkum, met het ‘Dokkumer bos’ direct achter onze tuin. Dit is waar ik ontspan en waar ik nieuwe energie opdoe.

Schrijven en dichten

Zolang ik me kan herinneren schrijf ik al. Als jong meisje schreef ik al verhaaltjes en gedichten. In 2000 is één van mijn gedichten in een boekje gepubliceerd: Op een droom scheepgaan… jongeren dichten voor de Slauerhoff poëzieprijs 2000.

Het ging om dit gedichtje:

Alles verwachtend
Maar niets bereikend
Wachtend en kijkend
Om zich heen
Vertwijfeld en alleen
Een onzichtbaar glazen wand
Niemand om zich heen
Wachtend langs de kant
Van al die mensen wacht er geeneen
De muur die niemand heeft gebouwd
Verdacht glinsterende ogen
De brok in zijn keel, zo vertrouwd
Om iedereen die heeft gelogen
Kleine man, wat ben je oud

Journalistiek

Na de HBO-opleiding Communicatie (afstudeerrichting Tekst & Publiciteit) werd ik aangenomen als journalist bij Uitgeverij Banda in Kollum. Ik ging schrijven voor de kranten Nieuwsblad van Noordoost Friesland, de Kollumer Courant en het Westerkwartier. Al op de eerste dag kreeg ik ook een fotocamera in mijn handen gedrukt, want journalisten konden ook best een fotootje maken, als ze toch moesten interviewen.

Dit was mijn vuurdoop in de journalistiek. Van het bijwonen van bijeenkomsten van Dorpsbelangen en gemeenteraadsvergaderingen, tot het verslag doen van openingen van winkels en konijnenshows: alles werd vastgelegd. Op de website Nijsnet plaatsten we als regionale journalisten eveneens onze verhalen en fotoseries.

Na de overname van Banda door NDC mediagroep (nu Mediahuis Noord) veranderde dat. In Dokkum en later in Leeuwarden werkten we vooral aan het maken van de krant zelf. Veel verhalen werden aangeleverd, we maakten er per week nog enkele zelf. Na diverse reorganisaties koos ik voor de optie ‘vrijwillig vertrek’.

Freelance tekstschrijver

Ook als freelance tekstschrijver (onder de naam TineTXT, van 2016-2018) heb ik nog vele verhalen gemaakt voor NDC, maar ook voor allerlei andere opdrachtgevers, bijvoorbeeld het magazine van heit&mem. Over de meest uiteenlopende onderwerpen heb ik zakelijke artikelen, achtergrondverhalen, nieuwsberichten en persberichten geschreven.

Nadat ik werd aangenomen bij Ondernemend Friesland, en voor dat magazine, het regionale magazine Ondernemend Netwerk Noordoost en ook de Kijk Op-magazines (Kijk op het Noorden, Kijk op Oost-Nederland en Kijk op Noord-Holland) ging schrijven, werden dit vooral zakelijke verhalen en columns. Voor de Kijk Op-bladen werd ik tevens hoofdredacteur en eindredacteur.


Mooie mix

Noordvrouw (start per 1 juli 2022) staat voor een mix van persoonlijke verhalen en zakelijke teksten. Er is niks mooier dan iemand die zijn of haar verhaal in jouw handen legt. Ik vind het een grote eer dat toevertrouwd te krijgen en ga er dan ook zeer zorgvuldig mee om. Of het nu het verhaal is van een ondernemer die na hard werken eindelijk durft te zeggen dat hij succesvol is, of het levensverhaal van een vrouw die veel pech heeft gehad, maar nu weer opkrabbelt.

Wat kan ik voor je doen?
Vertel het maar, ik schrijf het wel.