Vaar wel, Mr. Crosby

Woodstock David Crosby

RIP David Crosby. In de tijd dat je nog cd’tjes brandde vol met illegaal gedownloade muziek, besloot ik dat te doen met het dubbele live-album van Woodstock. Twee slechte kleurenkopietjes van de covers maakten het muzikale feestje compleet. 

Wooden Ships

En een feest was het. Wat een eye-opener. Ook Wooden Ships van Crosby, Stills, Nash en Young (mocht op Woodstock voor het eerst meedoen) beklijfde. Wegvaren op een houten schip, weg van alle narigheid. Van de Vietnam-oorlog, that is. Maar wie wil dat niet, zo nu en dan. Het bouwen van een ark om aan de wereld te ontsnappen is niet bepaald een nieuw idee. Silver people on the shoreline, let us be. Crosby schreef mee aan het nummer en componeerde het. 

Van het viertal is Neil Young blijven hangen, bij mij. Die liefde gaat nooit meer over. Maar het overlijden van David Crosby is het heengaan van weer zo iemand die de wereld op een andere manier zag. En daar woorden en een melodie aan gaf. We hebben meer van die mensen nodig, niet minder. 

Tine van Knijff-van Hijum
Tekstschrijver & Noordvrouw