Omdat het goed voelt

Bovenstaande titel heb ik in de loop der jaren weleens vaker gebruikt. Want zo nu en dan spreek ik mensen die doen wat ze doen simpelweg ‘omdat het goed voelt’. Deze week kwam de nieuwe editie van Ondernemend Friesland (OF) uit én de nieuwe editie van De Westereender. Voor zowel het magazine als de krant interviewde ik nuchtere Friezen. Heerlijk!

De Jut Fabriek en NHL Stenden

Vincent Kooijman van Terschelling zegde zijn baan op. Samen met buurman Ivo Wiersma móest hij gewoon iets doen aan al dat plastic afval op het strand van het prachtige eiland. Dat afval, dat is eigenlijk de grondstof voor allemaal nieuwe producten. Ze richtten De Jut Fabriek op en gingen aan de slag. Omdat het goed voelt. Hoe mooi is dat, als je je geroepen voelt om iets te doen en gewoon de mouwen opstroopt en aan de slag gaat. Er wordt heel, heel veel gepraat over duurzaam en circulair en afval als grondstof. Maar dit zijn mannen die – samen met andere vrijwilligers – gewoon aan de slag gaan.

Samenwerking

Het mooie is: ze kregen contact met NHL Stenden en er ontstond een hele mooie samenwerking. Studenten van meerdere opleidingen helpen De Jut Fabriek met onderzoeken wat nu de beste schoonmaakmethode is voor dat afval en wat je er dan van kan maken. Waardevolle ervaring voor de studenten en hele mooie resultaten voor de jutters op Terschelling. Van zulke verhalen word ik heel enthousiast!

Je kunt het artikel hieronder lezen, of op de website van Ondernemend Friesland.

Het artikel over De Jut Fabriek en NHL Stenden in Ondernemend Friesland.

Wethouder Aant Jelle Soepboer

‘Als je altijd jezelf bent, hoef je nooit een rol te spelen’. Dat is de Nederlandse vertaling van de Friestalige kop boven het artikel over wethouder Aant Jelle Soepboer in De Westereender. Soepboer is nu bijna een jaar wethouder in de gemeente Noardeast-Fryslân. Niet alleen is hij jong, 33 jaar, ook is hij ‘oars as oars’ als wethouder. Soepboer drumt in de folkmetalband Baldrs Draumar en is ook historicus en schrijver. Samen met Richard Zuidverveld schreef hij al vier boeken in de jeugdserie Vet Oud. Het vijfde boek komt volgend jaar uit. Daar zijn mijn jongens thuis ook heel blij mee!

Leafde foar it Frysk

Soepboer doet wat hij doet, omdat het goed voelt. Omdat wethouder zijn hem blijkt te passen. Hij doet het op zijn eigen manier en steekt daarbij zijn liefde voor de Friese taal en cultuur niet onder stoelen of banken. Hij is gewoon zichzelf en iedereen die hem spreekt en tegenkomt krijgt met dezelfde Soepboer te maken. Of die nu de jas van wethouder aanheeft, de ‘âlde klean thús op it hiem’ of een bandshirt bij een metalconcert.

Op Facebook geeft de wethouder ons ook een mooi inkijkje in zijn leven. Zo staat de reis naar IJsland die hij net met zijn gezin ondernam, er ook van dag tot dag op. De moeite waard om te lezen en bekijken. En stikjaloers van te worden. Ware het niet dat Fryslân op zichzelf ook al heel erg mooi is!

Je kunt het artikel hieronder lezen, of op de website van De Westereender.

Het artikel over wethouder Aant Jelle Soepboer in De Westereender.

Een greep uit het geschrevene

Als tekstschrijver vergeet ik vaak te delen wat ik heb geschreven en wat er is gepubliceerd. Soms ontbreekt het domweg aan tijd, of zijn er inmiddels al weer meer recente publicaties voorbij gekomen. Maar sommige gesprekken blijven je bij en naar sommige artikelen kijk je ook na een tijdje nog met een glimlach. Gewoon omdat het goed voelt.

Tine van Knijff-van Hijum
Tekstschrijver & Noordvrouw