Niets niks, zo’n zomervakantie

groeten dokkum noordvrouw tekstschrijver noorden

Het is zomer, de schoolvakantie in Regio Noord begint eind deze week en een periode van iets kalmer aan doen breekt aan. Het is prettig om de druk een beetje van de ketel te halen. Maar helemaal niks doen, daar ben ik vrij slecht in. Voor veel mensen staat vrij zijn gelijk aan niks hoeven. Maar ik hoef wel graag iets.

Niet het huishouden of zo. Daar heb ik in de zomer net zo’n gruwelijke hekel aan als de rest van het jaar. Met frisse tegenzin wordt hier zo nu en dan met een doekje gewapperd en met een stofzuiger geschoven. Ook in het vakantiehuisje: wetende dat de dames en heren van de schoonmaak luttele minuten krijgen om de volgeboekte bungalows steeds weer enigszins toonbaar te maken, kan ik het niet over mijn hart verkrijgen om de boel shabby achter te laten.

Online cursus

Maar liever laat ik mijn handjes wapperen boven een toetsenbord. Ik hoef nu eenmaal graag iets. Dus ik plan in de zomer rustig een paar interviews in en zoek voor m’n plezier een online cursus of zoiets uit. Nuttig hoeft die niet per se te zijn: zo leerde ik twee jaar geleden alles over de Scottish Highland Clans, via FutureLearn. Aanrader als je geïnteresseerd bent in cultuur en historie.

Met andere ogen

Ons eigen stadje Dokkum barst toevallig ook van de historie – nog een aanrader. Het loont de moeite om in de zomer je eigen woonplaats eens met andere ogen te bekijken: alsof je een toerist ben die alles voor het eerst ziet. Ineens vallen mooie gevels, smalle steegjes en oude huizen op, terwijl ze er toch echt je hele leven al waren. In plaats van het geijkte rondje over de bolwerken loop ik bijvoorbeeld met onze honden graag onderaan die bolwerken: vlak langs het water, waar je perspectief net anders is. Hoeven we ook niet achter echte toeristen aan te slenteren…

Spaanse les

Elke dag een doel hebben, iets hoeven, werkt voor mij prettiger dan allemaal van die lange, luie dagen achter elkaar. Bakken in de zon: een uurtje op de ene kant, dan een uurtje op de andere kant – dat is aan mij niet besteed. Een paar uren lezen daarentegen, daar zie ik het nut wel van in. Ik vrees echter dat dat ook deze zomer niet helemaal genoeg zal zijn.

Onze oudste zoon krijgt volgend jaar Spaans op school. Zou het wat zijn om mezelf daar alvast wat mee bezig te houden, zodat ik hem eventueel kan helpen straks, of we in elk geval wat Spaanse zinnetjes kunnen uitwisselen?

Fijne zomer

Naar Spanje zelf hoeven we in elk geval niet: daar is het nu veel te heet. Doe me dan maar ons eigen kikkerlandje, wat schrijfwerk hier en daar en een leuke cursus: dat noem ik een heerlijke zomer. Ik wens je net zo’n fijne zomer, wat je ook gaat doen.

Groeten uit Dokkum!

Tine van Knijff-van Hijum
Tekstschrijver & Noordvrouw