Je ware gezicht

noordvrouw tekstschrijver copywriter noorden

Was dit jouw beste en mooiste jaar tot nu toe? Als je net als ik over álles tienduizend keer nadenkt en elk gesprek en elke situatie werkelijk van alle mogelijke kanten bekijkt, dan vond je dit misschien ook wel een gek jaar.

Het was een jaar van meningen. Heel veel en hele sterke meningen. Een mening is geen feit, maar dit jaar leek dat wel zo. Ik heb daarnaast ondervonden dat ‘het heel druk hebben’ niets zegt over falen of succes, over voldoening of verbondenheid. Als ZZP-er ben je zelf je onderneming. Als het goed is huren opdrachtgevers je niet alleen in omdat je snel werkt, een aangenaam tarief hanteert en altijd deadlines haalt. Het is wellicht wishful thinking, maar ik hoop toch dat je me inschakelt omdat ik het ben. En niet iemand anders.

Op een andere manier

Ik houd van verhalen. Om te lezen en om te schrijven. Dat is een feit. Of ik goed ben in het schrijven van verhalen, daar zijn de meningen vast over verdeeld. Ik denk in elk geval niet dat ik beter ga schrijven door alleen maar harder te werken. Heb jij jezelf dit jaar verbeterd door de grenzen op te zoeken van wat er in 24 uur past, qua werk? Of heb je dat op een andere manier aangepakt? Misschien is het wel een goed voornemen van je, om in 2024 aan jezelf te werken op een ándere manier.

Ruimte voor kwetsbaarheid

Noordvrouw begon ooit als blog, met als ondertitel ‘Kwetsbaar is het nieuwe stoer’. Ik merkte dit jaar een aantal keren dat ik de behoefte voelde om me te wapenen tegen mensen waarbij ik ‘sterke meningen’ voelde, om me stoer op te stellen in de veronderstelling dat ik daarbij beter bij hen aansloot. Herken jij jezelf daarin? Heb jij ook weleens moeite om jezelf te zijn? De wereld is keihard geworden, maar dat betekent niet dat we geen ruimte meer mogen opeisen voor kwetsbaarheid. Juist niet.

Dit ben ik!

Huub Oosterhuis schreef ooit het lied ‘Ken je mij? Wie ken je dan?’ Ik zocht de songtekst zonet weer eens op en deze zin sprong eruit: ‘Dat ik alleen dit gezicht heb, geen ander.’ Zo kwetsbaar: dit ben ik. Tegelijkertijd ook: dit ben ik! Verstop jij je ware gezicht achter een sterke mening, of zie ik jou zoals je bent? Ik ben benieuwd. Vertel me jouw verhaal, ook in 2024.

Tine van Knijff-van Hijum
Tekstschrijver & Noordvrouw