Blue Monday of een blauwe maandag?

afwas blauwe maandag blue monday noordvrouw tekstschrijver copywriter

Het is vandaag Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Voel jij dat vandaag ook zo? Het weer doet in elk geval lekker mee. Ons huishouden nam gisteren alvast een voorproefje op Blue Monday, met een overstroming als gevolg van een verstopping en daarbij een op hol geslagen vaatwasser.

Een aardige Oekraïense meneer kwam gelukkig vanochtend vroeg al langs om de verstopping op te lossen. ‘Grease and leaves, every three year. Very normal’. Gelukkig, we zijn in elk geval door deze probleemoplosser gekwalificeerd als een normaal huishouden. De overstroming kostte mij mijn voorraad schone handdoeken en baddoeken, maar ach: dat is te overzien.

Dubbele dienst

En ik wist dat er na mijn interview op locatie een enorme afwas op mij stond te wachten. Daar kun je ook van balen, natuurlijk. Maar ik vond het voor een keer niet zo erg: ik kon het gesprek even rustig in me om laten gaan, terwijl mijn handen de huishoudelijke taak als vanzelf uitvoerden. Ik realiseerde me bovendien dat we in het weekend wel heel veel frisdrankglazen op een dag gebruiken. Geen wonder dat die vaatwasser dan een dubbele dienst draait. Dat kan best wat minder.

Korte tijd

Als je Blue Monday vertaalt in het Nederlands, kom je op blauwe maandag. Die term heeft een hele andere betekenis: het staat voor ‘een korte tijd’. Je hoort bijvoorbeeld weleens: ‘Ik heb ook nog een blauwe maandag in de horeca gewerkt’. Dat betekent dat diegene korte tijd in de horeca aan de slag geweest is. En dat hoeft zeker niet deprimerend te zijn!

Afwasritueel

Ik hoop eerlijk gezegd dat mijn afwasritueel ook beperkt blijft tot een blauwe maandag, zó leuk is het nou ook weer niet. Maar vreselijk gedeprimeerd door Blue Monday? Nee hoor, zo snel laat ik me niet uit het veld slaan! Jij wel?

Tine van Knijff-van Hijum
Tekstschrijver & Noordvrouw