Zomaar een gesprekje… Of niet?

noordvrouw tekstschrijver copywriter noorden
Foto: Noordvrouw

>‘Denk je dat we het anders hadden kunnen doen?’
<‘Misschien, als we die keuze hadden gehad’.
>‘Maar hadden we het niet eerder moeten zien? Ik bedoel, we waren er allebei bij.’
<‘Tsja, misschien. Maar het is nu eenmaal zo gegaan. Ik had op het moment dat we erachter kwamen, niet het idee dat we nog konden kiezen hoe we erop reageerden.’
>‘Het ging inderdaad allemaal zó snel… Eigenlijk wel apart dat we beiden op precies dezelfde manier reageerden.’
<‘Wat ik zei: we hadden geen keuze.’
>‘Ja, maar toch… Het zit me niet lekker.’

Wie is de man, wie is de vrouw

Los van waar dit eventueel over gaat: als we ervan uitgaan dat dit een gesprek is tussen een man en een vrouw, wie is dan volgens jou de man en wie de vrouw?
De één neemt duidelijk stelling in: er is iets heftigs gebeurd, daar hebben ze beiden op gereageerd en die reactie kwam volgens deze persoon voort vanuit de gedachte dat er geen andere keuze was dan zo te reageren.

De juiste reactie?

De andere persoon twijfelt nog en probeert steun te vinden in het feit dat ze beiden, kennelijk vanuit een reflex, hetzelfde reageerden. Maar maakt dat dan dat dit automatisch de juiste reactie was? Voor één van beiden blijkbaar niet.  
Zó interessant hoe voor de ene persoon een onderwerp afgedaan kan zijn door duidelijk stelling te nemen, terwijl een ander er nog tijden mee ‘ompakt’.

Fantasie op hol

In het openbaar vang je vaak flarden van gesprekken op tussen mensen. Van die halve zinnen, in combinatie met lichaamstaal, slaat mijn fantasie op hol. Heerlijk om te bedenken hoe zo’n gesprek verder gaat, waar het überhaupt over gaat! En wat zich afspeelt in de levens van deze personen.

Opslaan en verslaan

In de kerstvakantie heb ik mezelf beloofd dit soort kleine observaties niet alleen ‘op te slaan’, maar ook te ‘verslaan’. Op te schrijven dus. Wie weet komt het ooit nog eens van pas in andere schrijverijen…

Heb jij dit ook, dat je van gesprekjes die je opvangt voor jezelf een heel verhaal maakt? Leuk hè, mensen en hun verhalen!

Tine van Knijff-van Hijum
Tekstschrijver & Noordvrouw